Europese aardappelmarkt (week 29)

West-Vlaanderen: irrigatieverbod

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Vroege industrierassen: de markt wordt niet alleen nog steeds gevoed door vroege aardappelen uit Bordeaux (de minst belangrijke volumes), maar ook door vroege aardappelen uit het Rijnland en West-Vlaanderen (de meest belangrijke volumes). In West-Vlaanderen is er in veel subregio's een ‘beregeningsverbod’. Waar beregenen nog wél is toegestaan, wordt nog steeds ‘volle bak’ beregend vóórdat een verbod in de toekomst een feit is, iets dat veel telers vrezen. Er is vaak 15 ton verschil tussen de opbrengst van geïrrigeerd gebied (+/- 20% van de gebieden) tot 40 - 45 (en meer) t/ha en de opbrengst van niet-geïrrigeerd tot 30 - 35 t, of zelfs 30 t/ha. De onderwatergewichten zijn groot (380 tot 420 g/5 kg), de maten zijn goed tot zeer goed, behalve die in niet-geïrrigeerde gebieden waar de aardappelen bij gebrek aan water groter groeien. Het rooien is lastig bij 'zwaardere' gronden…

Prijs voor alle aardappelen, 35 mm, min 60% 50 mm, PSE min. 340 g/5 kg, bulk, aardappelen van friteskwaliteit, exportaardappelen, excl. btw, directe levering: tussen de 20 en de 22 €/q, afhankelijk van de koper, de kwaliteit en het ras.

De markt is stevig, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. En contracten domineren grotendeels de volumes voor de industrie.

De fabrieken gaan de een na de ander van start en moeten bijna allemaal na de nationale feestdag (of uiterlijk na de Beurs van Libramont) gaan draaien.

Belangrijkste oogst: de eerste tekenen van senescentie worden  overal zichtbaar, vooral bij soorten met een lage wortelstam, geplant in lichte bodems, met minder goede structuren, die met een klein gehalte aan organische stof of die minder regenval hebben gehad ... Sommige percelen van Innovator of van Lady Anna zijn in het ergste geval ‘op hun retour’. Andere, met goede beworteling, goede structuren en goede humusniveaus, kunnen het nog dagen of zelfs weken zonder regen uithouden. De opbrengsten liggen rond de 15 t/ha (zuiver indicatief).

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):
15 juni: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,28 €/kg exclusief btw - ongeveer 32 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

De termijnmarkt voor november '19 en april '20 is opnieuw in opkomst.

Nederland
Laatste Nederlandse prijsopgaven voor seizoen 2018-2019 waren in week 27.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com 

Frankrijk
Einde van het seizoen, einde van de prijsopgaven voor de 'oude' rassen.

Groothandelsmarkt/groothandelsexport voor biologische aardappelen:Duitsland
De vroege aardappelen uit Nedersaksen en Palts zijn afgezet voor 55 €/q voor de kruimige aardappelen en voor 57 €/q voor de vastkokende aardappelen/saladerassen. De eerste velvaste aardappelen uit het Rijnland komen deze week aan. De eerste prijsindicaties voor industrieaardappelen (frites) van vorige week lagen voor de Première tussen de 22 en de 23 €/q en voor de Zorba tussen de 24 en de 25,00 €/q.

Wat betreft de vroege biologische aardappelen zijn het vooral de aardappelen uit de Palts die aan de rest van West-Duitsland geleverd worden, tot het moment waarop de biologische aardappelen uit de andere gebieden zover zijn dat ze ook geleverd kunnen worden. In het oosten en het noorden van het land verloopt het rooien van de aardappelen vanwege de droogte erg moeizaam. De prijzen voor de biologische aardappelen liggen tussen de 92 en de 97,00 €/q.

Van januari tot mei 2019 kochten consumenten 38% meer biologische aardappelen in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

Ontwikkeling van teeltgebieden in 2019
Het Bundessortenamt (bureau dat zicht bezighoudt met de ontwikkeling van de aardappelrassen in Duitsland) heeft aangegeven dat de teeltoppervlakken in totaal 17.714 ha bedroegen. Dit is een toename van 375 ha (+ 2,2%). Net als in de omliggende landen (België), nemen de teeltgebieden elk jaar toe. Belana (761 ha), Agria (633 ha) en Zorba (502 ha) zijn de 3 belangrijkste rassen waarbij het teeltgebied groter is geworden. Fontane staat met 410 ha op de 7e plaats en Innovator op de 13e plaats met 247 ha.

Maar, ondanks het feit dat de teeltgebieden in West-Duitsland groter zijn geworden, zijn er geen ‘grote rassen’ of ‘dominante rassen’ zoals in Nederland of in Frankrijk. Het teeltgebied van Belana beslaat, hoewel deze op ‘Nummer Einz’ staat, slechts 4,3% van het totale gebied.

Groot-Brittannië
Terwijl het rooien van de vroege aardappelen vordert, zijn de kwaliteiten goed, het gehalte aan droge stoffen/het onderwatergewicht optimaal. Nu het aanbod groter worden, blijven de telersprijzen dalen. In het oosten van het land daalde de prijs voor de Maris Piper met 11% (tot 34,48 € / q), de prijs voor de Miranda met 13% i(tot 32,08 € / q) en de prijs voor de Daisy met 25% (tot 29,61 € / q).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven