Spanjaarden klagen dat Guatemala bananen exportquotum naar EU overschreden heeft

Volgens een verklaring van de Associatie van Organisaties van Canarische Bananentelers (Asprocan) heeft Guatemala in mei jongstleden zijn exportquotum voor banaan naar de EU overschreden, waardoor het vastgestelde volume voor het stabilisatiemechanisme overschreden is. De Europese Commissie (EC) heeft echter "besloten om niet de bijbehorende sanctie op te leggen, middenin de prijzencrisis waarin de bananenteelt van de EU zich bevindt".

In haar besluit van 12 juli erkent de EC dat "de Guatemalteekse import dit jaar 3,4% onder de gemiddelde EU-prijs lag. De gemiddelde prijs in de EU lag op zijn beurt al 7,4% onder die van 2018".

De beoordeling van de EU, "die invloed zal hebben op de Guatemalteekse export tussen juli en december 2019, is echter gebaseerd op een marktanalyse van januari tot maart 2019", stelt Asprocan. In die zin is het geval van Guatemala vergelijkbaar met dat van "Nicaragua, een land dat reeds eind maart zijn exportquotum voor banaan overschreed, zonder dat dit gevolgen had". 

Met betrekking tot de analyse van de EC over de EU-teelt, stelt Asprocan dat "de beslissing van juli is genomen op basis van de invloed op de Europese teelt in april, maar zonder rekening te houden met de crisis die de gehele Europese markt op dit moment teistert. Dankzij deze beslissing kan Guatemala in deze periode blijven profiteren van een voorkeurstarief voor zijn export naar de EU".

Sinds de tariefverlaging, voegt Asprocan toe, is de export van Latijns-Amerika naar de EU met meer dan 40% gestegen, van 3,5 mln ton naar 4,9 mln ton. In het geval van Guatemala bedroeg de stijging van de export tussen 2014 en 2018 meer dan 430%.

Met deze beslissing, stelt de Canarische Associatie, "negeert de Europese Commissie eveneens het rapport van het Europees Parlement van afgelopen maart, over mensenrechten in Guatemala, waarin de EU uitdrukkelijk verzocht wordt de slechte situatie met betrekking tot mensenrechten in dit land te veroordelen".

Asprocan geeft aan dat deze situatie enerzijds samenvalt met het EU-Mercosur akkoord, "dat het risico van een overaanbod van banaan vanuit derde landen in Europa zal vergroten, als het voorkeurstarief ook voor Brazilië gaat gelden. Anderzijds valt het ook samen met de reeds lopende onderhandelingen over het evaluatieproces voor de voortzetting van de vrijhandelsovereenkomst die gevolgen heeft voor de bananenexport van Ecuador, Colombia en Peru naar de EU".

De verklaring van Asprocan sluit af door te stellen dat "alle tarifaire voorrechten zijn verleend zonder dat op enig moment is gewaarborgd dat de bananen die naar de EU geëxporteerd worden voldoen aan de voorwaarden op het gebied van milieu, voedselveiligheid en plantgezondheid die gelden voor de Europese teelt, zoals voor de Canarische banaan.

 

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven