Ongeveer 48 miljoen uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten en 3.000 doden per jaar in de Verenigde Staten. De meest voorkomende door voedsel overgedragen pathogenen veroorzaken een geschatte kostenpost van € 12 mld tot € 32 mld. In 46 procent van de uitbraken van voedselinfecties zijn producten betrokken. Tomaten zijn sinds 1998 de oorzaak geweest van een aantal door voedsel overgedragen uitbraken van voedsel, maar het jaarlijkse aantal door voedsel overgedragen ziekten die in verband werden met gebracht met tomaten is over het algemeen afgenomen sinds hun hoogtepunt van bijna 900 in 2001. Tien uitbraken hebben meer dan 100 ziekten veroorzaakt; twee uitbraken werden in verband gebracht met sterfgevallen. In 2005 en 2006 hebben salmonella-uitbraken in tomaten 487 personen ziek gemaakt.
Door de meest prominente recente uitbraak, waar de voedselketen Chipotle in 2015 bij betrokken was, werden 119 personen besmet met de E. coli-bacterie, waarvan er 17 in het ziekenhuis terechtkwamen. Hoewel de FDA nooit een enkele bron van besmetting heeft geïdentificeerd, werd gemeld dat Chipotle heeft ontdekt dat de besmette tomaten van een teeltbedrijf in Virginia afkomstig waren. In andere, niet-verwante gevallen was de besmetting te herleiden naar irrigatiewater van teeltbedrijven in Virginia; dierlijk afval, teeltoppervlakken en slootwater op een teeltbedrijf in Florida; en onbekende bronnen op drie teeltbedrijven in Ohio. Dit diagram is afkomstig uit het ERS-rapport “U.S. Produce Growers' Decisionmaking Under Evolving Food Safety Standards,” dat werd uitgebracht in juni 2019.