een overzicht

China's hoge steenfruitprijzen kalmeren wat door sterke uitbreiding teelt

Van de Chinese perzik-, nectarine- en kersenteelt wordt verwacht dat ze onder normale omstandigheden in MY 2019/20 zullen stijgen. De vraag naar steenfruit stijgt. De kersenimport is geraamd dit jaar te stijgen naar 19.000 mln ton. De VS blijft de grootste kersenleverancier tijdens de zomer, maar het aandeel zal waarschijnlijk dalen door de vergeldingsheffingen. 

De Chinese perzik- en nectarineteelt is geraamd op 15 mln ton in MY 2019/20, een stijging van 11% in vergelijking met het vorige jaar. Hoewel Shandong, het grootste perzikareaal in China, te maken kreeg met droog weer in april en mei, hebben andere perzikgebieden normale omstandigheden gemeld met een sterke fruitontwikkeling. De groei in de teelt van MY 2019/20 laat ook een terugkomst zien van vorig jaar toen vorst de perzikteelt in Noord-China een klap toebracht. Voor het MY 2019/20 wordt wat kwaliteit van perziken en nectarines betreft verwacht dat die zal verbeteren t.o.v. vorig jaars gewas, volgens perziktelers uit Shandong. 

Kersenimport
Kersen vormen het meeste importfruit in China qua waarde. In MY 2018/19 (april-maart) importeerde China 180.165 mln ton kersen met een waarde van € 1,1 mld. Importkersen worden geraamd te stijgen tot 190.000 mln ton in MY 2019/20. De meest geïmporteerde kersen zijn afkomstig van het zuidelijk halfrond en komen tussen november en februari met de grootste hoeveelheden in januari, rond het Chinese Nieuwe Jaar. Chili blijft de grootste kersenleverancier door een vrije handelsovereenkomst en overvloedig aanbod. Verwacht wordt dat de import de komende jaren zal stijgen, omdat de kersenteelt daar ook groeit. 

Klik hier voor het volledig rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven