Rupert Carter - The Fruitery

"Onze kracht is de snelheid door de keten"

De Britse fruitteler Chambers lanceerde in maart 2019 The Fruitery en werd daarmee de eerste gespecialiseerde fruitteler die geïnvesteerd heeft in z'n eigen kant-en-klaar pakstation. 

Rupert Carter van de The Fruitery legt uit dat het idee erachter was dat Chambers op die manier kon diversifiëren, aan de groeiende vraag naar bewerkte bessen kon voldoen (voor gemak en volgens nieuwe snackrichtlijnen e.d.) en om voort te borduren op het vertrouwen in het bedrijf. "Onze kracht is de snelheid door de keten. Met Chambers achter ons en de nabijheid van teeltgebieden en verpakkingsstations betekent dit dat de houdbaarheid met twee dagen verlengd kan worden, dat we kilometers kunnen verminderen, 100% traceerbaarheid leveren en herkomst kunnen garanderen."

Chambers is in staat om jaarrond te leveren dankzij de partner telers en omdat het bedrijf kan telen op partner bedrijven. 

Momenteel verpakt The Fruitery onder klantenlabels voor de voedingsdienstverlening en de kant-en-klaar markten. Maar Rupert ziet de mogelijkheid om in de toekomst onder het The Fruitery merk te verpakken. "Het is belangrijk eerst de zaken op te bouwen. Eerst leren lopen voordat je gaat rennen. Dit is dus een idee voor de toekomst."

Het bedrijf verpakt voornamelijk bessen, gescheiden of in mixen voor retailers. 

Dit seizoen is de bessenteelt goed en nu is het druk omdat alle bessen op hetzelfde moment geoogst worden. Aardbeien worden geplukt, kersen en blauwe bessen zijn net begonnen terwijl de eerste en tweede frambozengewassen ook worden geplukt. 

"De vraag is goed en de algemene trend is positief. De meeste retailers zijn gelukkig met het weer en de afzet. Het weer was in verschillende delen van het land anders. In het zuiden was het iets warmer en met meer zon dan in het noorden."

"Onze arbeiderssituatie is goed. We hebben precies genoeg mensen om te plukken. Rond deze tijd kunnen dat er altijd meer zijn, maar we beschikken over alle mankrachten die we gepland hadden en mensen zijn teruggekomen. We hebben ook een aantal Oekraïners uit het regeringsprogramma en dat willen we volgend jaar voortzetten. Maar momenteel is het moeilijk vooruit te lopen op wat volgend jaar gebeurt."

The Fruitery kijkt ook naar markten en hoewel 95% van de teelt naar de binnenlandse markt gaat, exporteren ze wat fruit naar Europa dit seizoen. "We hebben in het verleden geëxporteerd en bouwen aan de relaties met onze partners. De markten veranderen en we moeten daar bovenop zitten. Het veranderende klimaat speelt ook een rol omdat Europa nu hetere temperaturen heeft in gebieden die traditioneel gezien zachtfruit produceren. Dit kan in de toekomst een uitdaging worden en een raam leveren dat Brits fruit kan vullen."

Voor meer informatie:

James Miller 
James@wbchambers.co.uk 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven