Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos (Restrain) ziet grote vraag naar Ethyleen als kiemremmer in aardappelen

"Wereldwijd is men op zoek naar residuvrije alternatieven voor CIPC"

Tholen - De Europese Commissie heeft de kiemremmer CIPC vanaf 2020 verboden in aardappelen. Veel telers staan daarmee voor een uitdaging. Dirk Garos van Restrain zet zich al dertien jaar in om ethyleen te introduceren in de bewaring om de kiemvorming te stoppen. "We staan nu voor een grote doorbraak. Niet alleen in Europa, maar wereldwijd is men op zoek naar residuvrije alternatieven. Telers zijn het hele jaar bezig om hun aardappelen in perfecte condities af te leveren, dan moet het niet in de laatste fase van de bewaring misgaan."

"Tesco kwam begin van deze eeuw al met de vraag naar haar leverancier Greenvale om de mogelijkheden te onderzoeken om een residuvrije aardappel aan te bieden. Vanwege het succes van het project werd in 2003 besloten een gespecialiseerd bedrijf op te richten en daarmee was Restrain Company Ltd. geboren. Inmiddels zijn we in 36 landen actief", vertelt Dirk.

"Toen ik hier dertien jaar geleden mee begon, zag ik al dat de trend naar residuvrije producten niet te stoppen was. Het CIPC-verbod maakt het voor veel telers noodzakelijk om naar alternatieven te kijken, maar ook andere middelen staan al op de lijst om verboden te gaan worden en ook voor nieuwe middelen zal het veel moeilijker worden om toelatingen te krijgen", vertelt Dirk. 

Ethyleen als kiemremmer is inmiddels een beproefde methode. Vandaag de dag worden 1 miljoen ton aardappelen met 1.300 generators - van inmiddels de vijfde generatie - behandeld. Proeven bij PPO lieten de afgelopen jaren naast de anti-kieming ook een positief effect op de bakkwaliteit van de frietaardappelen zien.

"Het succes van Restrain is de eenvoud en betrouwbaarheid van het systeem. In slechts vijf minuten is het systeem geïnstalleerd in de bewaring. Door gebruik van een Restrain Generator en sensor wordt een zeer lage concentratie ethyleengas aangevoerd. Het dynamische ethyleengas weegt ongeveer hetzelfde als lucht en verspreidt zich zodoende over al de aardappels, zowel in bulk als in de kistenbewaring.

Tijdens de opslag wordt de aanmaak van ethyleen door de Restrain generator gestopt als deze het maximumniveau bereikt en start de aanmaak van ethyleen weer als het minimumniveau wordt gedetecteerd. De behandeling is doorlopend tot de laatste aardappelen de opslag verlaten. Aan de opslag worden geen verdere eisen gesteld en één machine heeft de capaciteit om alle aardappelen in de bewaring van ethyleen te voorzien, want de machine heeft een capaciteit van bijna 6.000 ton

"Het gaan nu heel hard met de vraag. Friet, chips, zetmeel, alles wat met aardappelbewaring te maken heeft, toont interesse", vertelt Dirk. De beschikbaarheid van de generators is volgens hem geen punt. "We produceren onze machines in batches van 500 en kunnen zo nodig opschalen naar batches van 1.000."

"Er zijn wel alternatieven beschikbaar, maar nadelen daarvan zijn dat ze niet in alle landen zijn toegelaten en moeilijker toepasbaar zijn. Zo moet je de bewaarschuur hermetisch afgesloten houden, anders gaat het middel weg. Daar hebben we met ethyleen geen last van. Daarnaast zijn we ook nog eens vier tot zes keer goedkoper dan elk alternatief van CIPC. 

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain Company Ltd
Mob. +31-653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com   
www.restrain.eu.com