Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

De wereldmarkt voor sinaasappelen staat voor een aantal uitdagingen. De Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, en citrus in het algemeen, worden geplaagd door problemen in de havens van Durban en Port Elizabeth. In Argentinië heeft de vorst waarschijnlijk voor aanzienlijke schade gezorgd. Spanje had eveneens tegenslag met het weer dit seizoen en in Italië had het Tristeza virus enigszins invloed op het volume sinaasappelen. Momenteel verschuift het seizoen van landen als Egypte, Marokko, Spanje en Italië naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië. In de Verenigde Staten komt het seizoen in Californië en Florida op zijn einde en schakelt de Verenigde Staten over naar import vanuit landen als Chili.

Een andere uitdaging in de markt voor sinaasappelen zijn ziekten als greening, Black Spot en citruskanker. De EU neemt zijn maatregelen om verspreiding van deze ziektes te voorkomen met strenge importmaatregelen. Florida herstelt jaar na jaar van de greening die er heeft rondgewaard en ziet zijn productie langzaam weer stijgen.

Spanje: weersomstandigheden en overlap helpen niet mee
Miljoenen kilo’s aan sinaasappelen zijn niet geoogst in Huelva door de slechte vraag en lage prijzen op de Europese markt. Dit is vooral te danken aan de import uit Egypte en Marokko. Momenteel worden de latere variëteiten van dit seizoen als Navelina en Ortanique clementines naar Duitsland geëxporteerd voor een redelijke prijs.

Hoge zomerse temperaturen en een tekort aan neerslag heeft gezorgd voor kleinere formaten sinaasappelen. Het seizoen voor de vroege variëteiten was met twee weken vertraagd waardoor er een overlap ontstond op de markt. Stortregens in sommige regio’s in de herfst zorgden eveneens voor een reductie van de oogst en had zijn invloed op de kwaliteit. Bovenop de weersomstandigheden overlapt de Spaanse teelt met sinaasappelen uit Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië en Egypte. Hierdoor lagen de prijzen voor Spaanse sinaasappelen gemiddeld 39% lager en nam de waarde met 40% af dit seizoen. Spanje neemt maatregelen om de sinaasappelproductie te verlagen.

Italië: Tristeza Virus was een uitdaging dit seizoen
Sicilië sloot het Italiaanse seizoen af eind juni. De Europese markt werd gedomineerd door de nieuwe Tarocco variëteiten als TDV, Ippolito, Meli en Sciara. Ze worden gewaardeerd om hun pigmentatie, smaak en formaat. Het seizoen werd gekarakteriseerd door de uitdaging in het vinden van een evenwicht tussen de producten bedoeld voor de markt en de industrie. Er was namelijk een daling in de productie door het Tristeza virus. Momenteel komen de sinaasappelen op de Italiaanse markt uit Zuid-Afrika en Latijns-Amerika.

Er zijn late variëteiten (Valencia Late en Chislett) waarbij het oogstseizoen begint eind juni. Vanuit de koeling kunnen deze variëteiten tot augustus worden verkocht. Kleine arealen van Valencia Late zijn te vinden in Sicilië, Sardinië, Calabrië en Apulië. Bedreigingen voor de Italiaanse sinaasappelen zit hem in ziektes als het Tristeza virus, te bestrijden met resistente onderstammen en Exocortite, dat makkelijk verspreid kan worden via snoeigereedschap. Greening, black Spot en citrus kanker zijn niet gedetecteerd in Italië.

Egypte: toekomstige marktleider?
De export van Egyptische sinaasappelen neemt ieder jaar toe. De teeltkosten in het land zijn laag en in vergelijking met andere productielanden heeft het land weinig last van de weersomstandigheden. Eind 2019 kan Egypte de wereldleider worden in de export van sinaasappelen.

Zuid-Afrika: lagere opbrengst dan verwacht, congesties in de havens
De oogst van Navels voor de export ligt 2,5 miljoen kartonnen lager dan men in eerste instantie had ingeschat aan het begin van het seizoen (momenteel gaat het om 24,5 miljoen kartonnen/15 kg). Met een volle wereldmarkt voor sinaasappelen (vooral door de Egyptische export) heeft dit echter weinig invloed op de prijs. De Europese markt staat onder druk maar er zijn al veel early navels naar het Verre Oosten getransporteerd. De prijzen zijn hier stabieler.

De oogst van de Valencia’s is momenteel gestart in het noorden van het land. Met 51,1 miljoen kartonnen/15 kg Valencia’s is dit een iets lagere opbrengst dan men aanvankelijk had ingeschat. Het aantal is momenteel 3 miljoen kartonnen lager dan vorig jaar. De export komt langzaam op gang. Momenteel is er sprake van een chronische congestie in de havens van Durban en Port-Elizabeth. De lagere opbrengsten van navels zorgen voor enige verlichting, dat wordt een ander verhaal als het hoogseizoen voor de Valencia’s aanbreekt.

Argentinië: vorstschade in het noorden
Vorige week werd de provincie Entre Ríos getroffen door vorst met temperaturen die daalden tot -5 °C en had zijn uitwerking op de teelt van o.a. sinaasappelen, vooral in de departementen van Concordia en Federación. Hoewel men de schade nog niet kan opnemen is de verwachting dat deze groot is.

Chili: volumes liggen 2% lager dan vorig jaar
De teelt loopt gesmeerd in Chili. Anders dan in Argentinië hadden de teeltregio’s geen hinder van het weer al begon de week met temperaturen tegen de 0 °C. In het algemeen zijn de sinaasappelen van goede kleur en zijn van goede kwaliteit. De totale export lag eind week 27 rond de 19,448 ton en ligt daarmee 2% lager dan vorig jaar. 95,6% was bedoeld voor de VS, 2,2% voor Latijns-Amerika en 1% voor de Europese markt. Kleine hoeveelheden worden geëxporteerd naar Canada en het Verre Oosten. Een groot percentage zit in de variëteiten als Fukumoto, Lane Late en Navel Late. Door de sterke vraag in de VS groeit de interesse van telers in de Cara Cara variëteit die nu nog klein is.  

Verenigde Staten: Californië
Eind juni is het seizoen voor Californische navels afgesloten en dat is veel langer dan de meeste telers hadden gedacht. Normaal eindigt het seizoen in mei. Veel variëteiten werden echter later geoogst dan in een gemiddeld seizoen. 2018 was een seizoen met weinig volume en een goede vraag, 2019 kende een hoog volume maar met een sombere markt. De prijzen liggen rond de 13-15 $/krat, in 2019 was dat 16-18 $/krat. De Valencia’s gaan nog door tot september. De vraag moet weer wat bijtrekken in september als de scholen weer beginnen. De VS importeren ook Navels uit Chili. Dit seizoen verwacht men geen gat in de aanvoer van sinaasappelen.

Verenigde Staten: Florida
In juni is het seizoen voor Valencia’s in Florida geëindigd. Tot eind juli worden de sinaasappelen uit de koelingen gehaald voor de handel. De telers kunnen terugkijken op een goed seizoen met hoge brixwaarden. Een gezonde bodem en goed weer hebben hier aan bijgedragen.

Florida is een regio die geteisterd wordt door zowel citruskanker als Greening. Ieder jaar verbeterd de teelt. Dit jaar was de teeltopbrengst hoger dan vorig seizoen. Nieuwe arealen worden eveneens aangeplant in Florida. De vraag is eveneens goed al had men wat problemen tussen april en begin mei toen er veel navels op de markt waren uit Californië en andere regio’s.

Australië: Beste kwaliteit in 7 jaar
Het winterseizoen voor Australische sinaasappelen staat voor de deur. Er wordt vermeld dat dit het beste seizoen in zeven jaar is wat betreft de kwaliteit. Tegen eind juni 2018 werd er voor 526.089 ton sinaasappelen geteeld met een waarde van $373 miljoen dollar, een stijging van 12%. Export steeg met 16% tot een niveau van 190.043 ton. De Chinese markt steeg met 26%. De markt wordt gedomineerd door de Navels in de winter en de Valencia's in de zomer.

China: lage prijzen momenteel voor sinaasappelen
Het seizoen voor lokaal geproduceerde sinaasappelen is nog niet begonnen, alleen hier en daar zijn vroege mandarijn variëteiten op de markt. Pas in augustus zal er meer aanbod van lokale productie op de markt komen. Het huidige aanbod bestaat dus vooral uit geïmporteerde sinaasappels. Zuid-Afrikaanse en Australische sinaasappelen komen geleidelijk aan op de Chinese markt en zullen de komende tijd toenemen. Het Spaanse en Egyptische seizoen loopt op zijn einde en het aanbod neemt langzaam af. De afgelopen weken was er niet veel aanbod en was de prijs hoog, echter door het nieuwe aanbod op de markt is de prijs momenteel lager. 

Duitsland: Matige vraag kenmerkt de markt
In Duitsland is de complete citrusmarkt momenteel in een impasse geraakt, vertelt een handelaar. De vraag is buitengewoon beperkt door de aanwezigheid van zomerfruit. Tot vorige week was er nog volop Spaans product in de handel beschikbaar: Ook nu zijn er nog altijd Spaanse sinaasappels beschikbaar, hoewel Zuid-Afrika inmiddels de voorkeur geniet. De Zuid-Afrikaanse Valencia Late-sinaasappels domineren momenteel het aanbod. “De kwaliteit van de huidige volumes is zeer goed en met een groothandelsprijs van 11,50-12,00 Euro per colli wordt er een normale prijs betaald voor deze fase van het seizoen”, meldt een handelaar.

Frankrijk: lage prijzen
Momenteel zijn er Marokkaanse en Spaanse sinaasappelen op de markt. Het seizoen komt momenteel op zijn einde en binnen twee weken komen er Zuid-Afrikaanse en Uruguayaanse sinaasappelen op de markt. Met betrekking tot de vraag is het wat rustiger in de zomermaanden. De prijzen zijn daardoor vrij laag. Binnen 1 tot 2 weken zal de markt zich herstellen en zullen de prijzen stijgen.

Nederland: Markt voor vroege Navels beperkt
Het aanbod vroege navelsinaasappelen wordt met het jaar kleiner. Importeurs vertellen dat er ieder jaar minder Navels beschikbaar zijn in het eerste deel van het seizoen. Dit jaar ligt het volume Klasse II als gevolg van de windschade hoog. Net als bij de Satsuma-mandarijnen zien we dat de markt voor de vroege Navels beperkt is. In die periode zijn er Valencia's uit Egypte, Marokko en Spanje op de markt, waar je prijstechnisch nauwelijks tegen kunt concurreren. Inmiddels zijn sommige gebieden in Zuid-Afrika gestart met de midden- en latere Navels. Dit zijn de betere variëteiten, hoewel het in Europa moeilijk is om daar een extraatje voor te krijgen. Ook is men gestart met de Zuid-Afrikaanse Valencia’s en de verwachting is dat het volume iets lager uitkomt in vergelijking met vorig jaar. Uitdagingen vormen deze weken wel de problemen in de Zuid-Afrikaanse havens, onder meer in Port Elizabeth en Durban, maar ook in Kaapstad waar door de wind de nodige vertraging is opgelopen.