Jan Gütinger

"Duitse vraag naar Bosnische pruimen is bijzonder goed"

Het Bosnische pruimenseizoen is begonnen: Jan Gütinger van de gelijknamige fruitgroothandel heeft zijn eerste levering afgelopen donderdag in Rietheim-Weilheim in ontvangst genomen. Voor dit jaar staat de levering van 40 vrachtwagens vol gepland, oftewel bijna 760 ton. "De vraag is momenteel bijzonder goed, nu zullen we zien hoe het seizoen zich de komende weken ontwikkelt."

Jan Gütinger neemt zijn producten direct van een partner in Bosnië af. "We werken met een familiebedrijf samen dat al honderd jaar binnen de teelt actief is. In de regio teelt men jaarlijks circa 1200 ton, het hoofdras is 'Cacak Ljepotica'." Bij alle rassen in zijn assortiment is het belangrijk dat de pit makkelijk loslaat. "Daarbij is de juiste rijpingsgraad doorslaggevend."

De firma neemt al sinds 2014 pruimen uit Bosnië af en importeert deze direct naar Duitsland. De producten worden dan deels in het Europese buitenland verkocht: "Ik exporteer de pruimen naar partners in Nederland en Zwitserland."

De firma Gütinger handelt al zo'n vijf jaar in pruimen: "Daar is mijn vader destijds mee begonnen en ik ben sinds de overname in 2017 zo verder gegaan. We zien een continue groei. Afgelopen jaar ging het nog om 300 ton, dit jaar is de afzet al meer dan dubbel zo groot." Ook het jaar 2017 was reeds een topjaar wat betreft de vraag: "Door de vorst hier waren er maar weinig Duitse pruimen en zo kon ik rond de 600 ton leveren." Aansluitend aan het Bosnische seizoen volgen pruimen uit Macedonië, en vervolgens in september uit Turkije.

Voor de toekomst heeft Jan grote plannen: het actuele teeltgebied van 12,5 hectare moet met nog eens 10 hectare worden uitgebreid. "Mijn lokale partner adviseert ook de naburige bedrijven op het gebied van management van de plantages, gewasbescherming en snoeien – in ruil daarvoor kan hij daar producten voor de export bijkopen."

90% van de pruimen gaat naar verwerkingsbedrijven, maar ook op de versmarkt wil Jan de consumenten nu van zijn producten overtuigen. De groothandelsbusiness wil hij verder uitbreiden omdat er in de groothandel simpelweg een grotere flexibiliteit bestaat dan bij de grote levensmiddelketens. "Soms zijn er gewoon omstandigheden die vooraf niet te voorspellen zijn en daar heeft men in de groothandel meer begrip voor."

Voor meer informatie:
Jan Gütinger
Fruchtgroßhandel Jan Gütinger
Eschenweg 16
78604 Rietheim-Weilheim
Tel: +49 (0)7424 / 93 13 480
Mobiel: +49 (0)172 / 138 00 78
E-mail: info@fruchtgrosshandel.net  
Web: www.fruchtgrosshandel.net  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven