"Spaanse teeltsector is afhankelijk van Europese consumptie"

Het watermeloenenseizoen in Almería is afgelopen en sommige bedrijven bereiden zich voor op het planten van andere gewassen. "Het watermeloenenseizoen eindigde met rampzalige prijzen voor de telers. Ze mogen al blij zijn als ze de kosten kunnen dekken", stelt Juan Segura Morales, president-directeur van coöperatie Coprohníjar.


Red Jasper watermeloen

Ondanks de goede volumes en de hoge kwaliteit van de watermeloen heeft een samenloop van omstandigheden geleid tot een markt met lagere prijzen dan gebruikelijk, stelt Juan Segura. "Het seizoen begon al met lage prijzen, die alleen maar verslechterden. De concurrentie vanuit derde landen en de lage temperaturen in Europa waren de belangrijkste oorzaken. We moeten niet vergeten dat 85% van de Spaanse oogst voor de export wordt bestemd: we zijn afhankelijk van de consumptie in bijna heel Europa".

Coprohníjar blijft producten afzetten gedurende het zomerseizoen, hoewel in kleinere volumes. Zo beschikt het bedrijf over 50 hectare aan tomatenteelt om het gat in de markt in de zomer op te vullen. Daarna gaat de coöperatie voor de rest van het seizoen verder met de gewassen van haar partners. Met betrekking tot de tomaat, het sterproduct van de coöperatie, stelt Juan Segura dat de cherry- en rode baby pruimtomaten goede variëteiten zijn om op in te zetten met grote volumes. "Variëteiten met kleine volumes beginnen echter steeds succesvoller te worden. Dat geldt voor de Baby Choc pruimtomaat, die in heel Europa interesse wekt, met name op de Scandinavische markten", stelt de directeur van de coöperatie.

In het komende seizoen zal de coöperatie haar nieuwe magazijn in Los Pipaces de San Isidrio, dat een omvang van 12.000 vierkante meter heeft, uitsluitend bestemmen voor de biologische lijn. Juan Segura benadrukt het belang van het goed scheiden van de biologische teelt van de conventionele teelt. "Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven met een professioneel geweten. Onze coöperatie heeft verschillende certificeringen die zij heeft weten te onderhouden en te actualiseren door middel van audits. Intern voeren we echter ook kwaliteitscontroles uit, om de kwaliteit zo goed mogelijk in de gaten te houden", legt Juan Segura uit. "Met minder bureaucratie zou het gemakkelijk zijn om klachten in te dienen over fraude in de biologische sector. Mensen zouden dan niet langs verschillende tussenpersonen hoeven te gaan, zoals certificeringsinstanties, adviseurs, overheidsinstanties etc.", voegt hij toe.

In het kader van de biologische controle van plagen en de inzet van Coprohníjar voor het milieu, neemt de coöperatie deel aan een project voor het herstel van de kerkuilenpopulatie, samen met de stichtingen CECOUAL, SERBAL en OASYS.


Aankomst van de uilskuikens bij Coprohníjar

“Kerkuilen waren voorheen heel gewoon op het platteland. In gebieden met intensieve landbouw is hun aantal drastisch verminderd, vanwege het massale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dankzij de toepassing van biologische controle op onze gewassen verbeteren de leefomstandigheden voor dit dier. Dankzij de kerkuil hebben de gewassen minder last van insectenplagen", stelt Juan Segura.


Uilskuiken. Deze dieren dragen bij aan de biologische controle. 

Coprohníjar was indertijd het eerste bedrijf in de sector dat goedkeuring van de Andalusische regering kreeg voor het vermarkten van producten uit de geïntegreerde teelt. De coöperatie heeft meer dan 30 jaar ervaring, beschikt over 34.000 vierkante meter aan faciliteiten voor de verwerking, verpakking en opslag van zijn producten, 200 leden en een areaal van 450 hectare, waarvan 140 hectare betrekking heeft op biologische teelt.

Nieuw magazijn van 12.000 vierkante meter, exclusief bestemd voor de biologische lijn.

 

Coprohníjar zal aanwezig zijn op Fruit Attraction 2019, in stand 9B03.

 

Meer informatie:
COPROHNÍJAR
Juan Segura Morales, directeur                          C/ Antonio Castillo García, 1
04117 San Isidro (Almería)
T: +34 950 366 015
coprohnijar@coprohnijar.com
www.coprohnijar.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven