Polen: slecht zachtfruit seizoen en het meest voor de bramenteelt

Dit jaar was het seizoen niet goed voor de Poolse zachtfruittelers. De prijzen dekken nauwelijks de teeltkosten, over de verdiensten van de telers zelf maar te zwijgen. Als de oogst dit jaar normaal was geweest dan was een prijs voor bramen van € 0,28/kg niet zo slecht geweest. Het probleem is dat de telers 70% minder zullen oogsten dan vorig jaar.  

Wiesław Błocki van Siemiatycze is bramenteler in Podlasie in Polen en hij benadrukt dat de erg lage opbrengst van dit jaar verschillende oorzaken had: de droogte van vorig jaar, de vorst tijdens de lente en de droogte van dit jaar. Dit jaar oogst hij slechts 30% van wat hij vorig jaar binnenhaalde. Hij geeft toe dat het vorige jaar erg vruchtbaar was. Hij krijgt € 0,23-0,28/kg voor zijn bramen. Volgens hem zou de prijs moeten stijgen naar € 0,59-0,70/kg om de teeltkosten te dekken. Hij denkt dat de prijzen wel zullen stijgen, omdat de fruitbewerkingssector zich zal realiseren dat het aanbod erg krap is.

Damian Godlewski, zachtfruitteler uit Wyszonki Kościelne, is ook teleurgesteld. Hij heeft grote problemen met kruisbessen. "Ze brengen nog geen € 0,09/kg kopen. Er schijnen nog reserves te zijn van vorige seizoenen." Hij heeft 25 ton kruisbessen in de aanbieding. In zijn situatie is de enige optie de bessen proberen af te zetten op markten. Maar de teler is er zeker van dat hij op deze manier niet alles kan afzetten.

Hij verkoopt bramen voor € 0,28 - 0,34/kg en rode bessen voor          € 0,26 - 0,30/kg. De prijs, die hij dit jaar krijgt, is twee keer zo hoog als vorig jaar. Toen lagen de prijzen zo laag dat onderzoek ingesteld werd naar illegale prijsafspraken. Dit jaar is de prijs ook nog niet bevredigend, vooral niet voor rode bessen. Ook denkt Godlewski dat zijn oogst dit jaar 30-40% lager zal liggen dan vorig jaar. 

Bron: www.wspolczesna.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven