Frustrerend Valenciaans citrusseizoen afgesloten

Het Valenciaanse citrusseizoen van 2018/2019 was een van de slechtste van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door telerscoöperatie LA UNIÓ de Llauradors. Ten opzichte van het voorgaande seizoen is de winst met 32% gedaald.

Het rapport van LA UNIÓ stelt dat de inkomsten voor sinaasappelen met €151 mln (40%) zijn gedaald, die voor mandarijnen met €114 mln (30%) en die voor citroenen met €13 mln (12%). Waar de afzet van citrus in het seizoen 2017-2018 €874 mln opleverde, was dat dit seizoen slechts €595 mln. De variëteiten, die de grootste verliezen hebben geleden, zijn de Lane Late sinaasappelen, met €51 mln; de Valencia Late sinaasappelen, met €47 mln; de Fino citroenen, met €33 mln; de Clemenules mandarijnen, met €28 mln; de Navelina sinaasappelen en de Ortanique mandarijnen, met €25 mln.

Bijna 700.000 ton niet afgezet
Daarbij komt nog het deel van de oogst dat niet kon worden afgezet. Volgens LA UNIÓ gaat het om bijna 700.000 ton, op een oogst van iets meer dan vier mln ton. Dit is het gevolg van de schade als gevolg van stortregens, de oogst van niet-commerciële maten en de verzadiging van de markt als gevolg van de import.

Prijzen 26% lager
De prijzen die de telers ontvingen lagen gemiddeld 26% lager dan vorig seizoen (voor mandarijnen 30% en voor sinaasappelen 39% lager). Voor alle soorten citrus was er sprake van een daling van de telersprijzen. De dalingen waren het sterkst voor de Valencia sinaasappelen (56%), de Navel sinaasappelen (40%),de hybride mandarijnen (Clemenvilla en Ortanique, 32%) en de Clemenules (26%). De Ortanique ontving de allerlaagste gemiddelde prijs: €0,12/kg.

Agronomische- en handelsomstandigheden
In landbouwkundig opzicht leidden het gebrek aan regenval en de hoge zomertemperaturen tot een kleine maat van het fruit en een vertraging van twee weken in de start van de oogst van de vroegste variëteiten, hetgeen leidde tot een overlap met de latere rassen. De herfstregens veroorzaakten ook grote verliezen in sommige regio's, zowel directe verliezen als kwaliteitsverliezen.

Ook noemenswaardig is de grote hoeveelheid fruit die dit seizoen binnenkwam vanaf het zuidelijk halfrond. In het eerste deel van het seizoen ging het met name om Zuid-Afrika, en aan het einde van het seizoen om Egypte, Marokko en Tunesië. De import uit deze landen veroorzaakte grote marktverstoringen in Europa.

Voorstellen en maatregelen
De voorstellen en maatregelen vanuit de overheden voor de oplossing van deze crisis waren schaars en weinig effectief. Bovendien waren de beschikbare budgetten belachelijk laag. De centrale regering heeft alleen overheidsgaranties verstrekt, die een grotere schuldenlast met zich meebrengen. De procedure voor het uit de markt nemen van fruit werd te laat in werking gesteld en slecht uitgevoerd. Bovendien voldeed deze niet aan de verwachtingen, aangezien er slechts 57% van de geplande hoeveelheid fruit werd teruggenomen (28.000 van de 50.000 ton).

Onderschepping van plagen
72% van de onderschepte quarantaineplagen in de EU was in 2018 afkomstig uit vier landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Zuid-Afrika). De drie eerstgenoemden maken onderdeel uit van de nieuwe overeenkomst met Mercosur (die nog geratificeerd moet worden). Zuid-Afrika profiteert al van een gunstige overeenkomst. 92% van de onderscheppingen van de gevreesde plagen Phyllosticta citricarpa, veroorzaker van CBS of Guignardia, en 88% van die van Thaumatotibia leucotreta was afkomstig uit deze landen.

 

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven