Verzoeken om avocado's met luchtvracht te vervoeren om te voldoen aan enorme vraag

Zuid-Afrikaanse avocadotelers willen dat seizoen nooit eindigt

De Europese markt heeft een nog groter tekort aan avocado's dan verwacht, nadat de gewassen uit Zuid-Afrika en Peru van vorig jaar de vraag naar avocado's nog meer aangewakkerd heeft.

Na een voorzichtige start van het seizoen waardoor de prijzen tot mei hetzelfde bleven, vragen retailers hun Zuid-Afrikaanse leveranciers nu om de bestellingen via luchtvracht te verzenden, in plaats van via zeevracht, wat drie weken duurt. Waar er vorig jaar gemiddeld 3,5 miljoen dozen per week beschikbaar waren op de Europese markt, komen er de laatste weken bijna een miljoen minder dozen per week aan, wat nog meer druk op de markt zet. 

"Het is vrij ongebruikelijk om in deze tijd van het jaar fruit per luchtvracht naar de bestemming te vervoeren", zegt Brenda Greyvensteyn, commercieel manager bij Afrupro Marketing. Ze hebben nog steeds avocado's uit vooral de Letaba-regio die (per schip) aankomen in Europa en het Verenigd Koninkrijk. De komende drie tot vier weken eindigt het seizoen hier echter. 

Uitstekende prijzen door grote vraag
Het is een jaar waarin veel Zuid-Afrikaanse avocadotelers graag meer fruit hadden gehad, want door de schaarste op de markt krijgen ze uitstekende prijzen voor hun fruit. De huidige beschikbaarheid, die geraamd wordt op 14,5 miljoen dozen van 4 kg, lijkt op dit moment 30% lager te zijn dan vorig jaar, terwijl in Peru, de grootste leverancier van avocado's in Europa, de oogst 20% lager is. 

“De prijzen zijn echt uitstekend op dit moment. We hebben meldingen gekregen van telers die tot wel €18,- voor een doos van 4 kg hebben gekregen, maar deze prijzen zie je niet op de retailmarkt. Sterker nog, de retailmarkt gaat in tegen deze hoge prijzen. We verwachten dat de prijzen in de retailsector op een iets meer gemiddeld niveau blijven  van €14,- tot €16,-."  

Zijn kopers ook bereid om avocadorassen met een groene schil te kopen nu de Hass niet beschikbaar is? "Beide rassen zijn voor specifieke markten. De meerderheid van de Hass-avocado's worden gebruikt voor de retail en kopers stappen niet snel over op een ander ras. Maar in een jaar als dit, wie weet."

De kansen worden echter steeds minder wanneer Chili naar Europa gaat exporteren, maar Brenda is ervan overtuigd dat de Chilenen hun eerste lading naar de even sterke Amerikaanse markt zal verzenden, waar het seizoen in Californië eerder van start is gegaan door de hittegolf van een jaar geleden.

Vraag naar avocado's groeit nog steeds
Vorig was het de stabiliteit van de retailmarkt die een betere omzet genereerde, gaat ze verder. "Vorig jaar was een zeer ontnuchterend jaar. Het heeft ons laten zien wat er kan gebeuren als de aanvoer net zo hoog is als vorig jaar, met 3,5 miljoen dozen per week in de EU."

Door het enorme tempo waarmee de avocadoteelt zich uitbreidt in Zuid-Afrika en het buitenland, en de flinke oogst die er nog aan komt, kan men zich afvragen of dit eerst het laatste goede seizoen voor avocadotelers zal zijn.

“Je zou denken dat de markt genoeg gegroeid is om de prijzen stabiel te kunnen houden," zegt ze, "maar vorig jaar konden Europeanen avocado's tegen redelijke prijzen kopen en hoewel de oogst dit jaar niet voldoende is, is de vraag nog steeds groot. Consumenten hoeven waarschijnlijk niet de enorm hoge prijzen van dit seizoen te betalen, maar er is vraag naar het fruit gecreëerd en we kunnen gewoon continu avocado's blijven planten."

"Er zullen veel kansen zijn om de druk van de Europese markt te verlichten wanneer China zich openstelt voor de export van avocado's uit Zuid-Afrika, omdat China nog steeds een onaangesproken markt is voor avocado's."

Voor meer informatie:
Brenda Greyvensteyn
Afrupro Marketing
Tel: +27 81 477 8444
E-mail: Brenda@afrupro.co.za
http://afrupro.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven