China importeert meer bananen dankzij handelsverdragen

De import van bananen naar China neemt steeds meer toe, nu importbananen steeds populairder worden onder Chinese consumenten. De waarde van de Chinese import van bananen stond in 2018 op US $ 897 mln (€ 799,3 mln). Dat is drie keer zoveel als de waarde van de bananenimport in 2012. 

"Het volume aan bananen dat door de haven van Sjanghai loopt is groter dan het volume van enige andere fruitsoort die via Sjanghai wordt geïmporteerd", zegt Yu van Shanghai Wu Long Fruit Co. "Het totale volume van de fruitimport in de haven van Sjanghai kwam in 2018 neer op 67.700 scheepscontainers. Het aandeel aan bananen van dit volume was 46,7%, wat overeenkomt met grofweg 31.000 containers en een totaal gewicht van 633.000 ton. De waarde van deze bananen was in 2018 US $ 330 mln (€ 294 mln)."

De meeste bananen die via Sjanghai China binnenkomen zijn afkomstig van de Filipijnen en Ecuador. Een kleiner deel komt van Costa Rica. De bananen gaan voor het grootste deel naar provincies aan de zuidoostelijke kust van China. In augustus 2018 heeft Cambodja toestemming gekregen om bananen naar China te exporteren. "In mei vorig jaar werd een feestelijke ceremonie georganiseerd door de Longwu Wholesale Market in Sjanghai om de komst van bananen uit Cambodja te vieren."

"Een van de grootste teeltgebieden voor bananen in China is het eiland Hainan. Dit gebied heeft per jaar te maken met een of twee tyfoons. Sommige tyfoons hebben een kracht van 12 of 13. De voortdurend sterke windkracht van deze tyfoons kunnen voor schade bij bananenplantages zorgen. De Filipijnen, Ecuador en Costa Rica hebben van deze weersomstandigheden geen last. Importbedrijven die hier hun bananen vandaan halen, kunnen een aanbod op de markt garanderen dat niet zoveel schommelt als het aanbod uit Hainan", zegt Yu. Volgens de manager zijn deze landen bovendien in staat om hun bananen binnen 10 uur na de oogst te hebben gewassen, verpakt en ingeladen voor export. "Deze landen kunnen zodoende de hoogste kwaliteit garanderen."

Bananen hebben rijpingsprocessen nodig, als deze zijn geoogst. Er zijn volgens Yu verschillende grote fruitbedrijven in China, zoals Dole en Good Farmer, die de beschikking hebben over rijpingskamers waar gebruik wordt gemaakt van ethyleen. De kwaliteit van deze bananen is gelijkmatig en behoorlijk goed. Een groter aantal aan bananen wordt tijdens de rijping echter behandeld met ethephon. Deze methode is inferieur aan de methodes met ethyleen. Bovendien wordt de ethephon-methode uitgevoerd door handelaren in ondergrondse bewaarplaatsen, in plaats van in gespecialiseerde faciliteiten.

Deze ondergrondse locaties werden eerder gebruikt als schuilkelders tegen luchtaanvallen of natuurrampen. Er zijn in Sjanghai nog ongeveer ondergrondse 300 bunkers overgebleven, die bijna allemaal door bananenhandelaren worden gebruikt. Volgens Yu heeft Sjanghai en feitelijk ook de rest van China dringende behoefte aan de bouw van grootschalige faciliteiten voor bananen en andere fruitsoorten, om zo een hoge kwaliteit te garanderen.

"Ecuador, Costa Rica en de Filipijnen leveren allemaal Cavendish-bananen. Dit zijn relatief grote bananen met een goede kwaliteit. In vergelijking zijn de bananen in China relatief klein en is de smaak niet zo goed", zegt Yu.

Yu is gespecialiseerd in import en heeft zodoende uitvoerige kennis over het Chinese douaneprotocol. "Het algemene douanebureau van China heeft onlangs de vereisten voor inspecties en quarantaine met betrekking tot de fruitimport verbeterd. Ook heeft de Chinese overheid sinds 2003 handelsverdragen gesloten met verschillende buitenlandse overheden, zoals met Zuid-Oost-Aziatische landen, Chili, Peru, Australië, Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Chinese bedrijven kunnen nu fruit uit deze landen importeren, zonder dat er extra importheffingen hiervoor hoeven te worden betaald. Ook is het importprotocol versimpeld en sneller gemaakt."

"Het algemene douanebureau en de afdeling voor inspecties en quarantaine zijn samen gaan werken. Sindsdien hebben de twee overheidsorganen al twee overeenkomsten getekend om het douane-protocol te versimpelen. Zo worden producten nu slechts een keer open gemaakt, in plaats van meerdere keren. Dit versnelt het douaneproces enorm, wat leidt tot meer winstgevend vermogen voor importeurs. Veel importeurs en exporteurs wenden zich nu tot de Chinese markt. Het volume van de fruitimport van China van de laatste vijf jaar is hoger dan in alle 50 jaren daarvoor."

Shanghai Longwu Imported Fruit and Vegetable Wholesale Market werkt samen met de ambassade van Costa Rica in China. De twee partijen zijn in september van dit jaar van plan om een handelsovereenkomst op te stellen met betrekking tot ananas en bananen.

Contact: Yu Zhongyong
Bedrijf: Shanghai Longwu Fruit Wholesale Trade Market
Telefoon: +86 13601773557 
E-mail: yuzhongyong55@hotmail.com 
Website: www.lwfruit.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven