nu proeven met Boeddha's hand, limes en fingerlimes

Tropicales Costa de la Luz plantte 30 jaar terug al eerste mango's en avocado's in Huelva

Julio Lucio Alonso, oprichter van Tropicales Costa de la Luz, was een pionier in de teelt van tropische gewassen in Huelva. Zo'n 30 jaar geleden begon hij in de gemeente Isla Cristina met de avocadoteelt.

"Mijn vader had hier interesse in dankzij een collega die veel naar Zuid-Amerika reisde. Hij zette er zich voor in om dit gewas ook in Huelva te gaan telen. Hij werkte toentertijd als landbouwtechnicus op een teeltbedrijf, waar hij de eerste avocado's en mango's plantte", vertelt Pilar Lucio, de huidige bedrijfsleider en manager van familiebedrijf Tropicales Costa de la Luz.

In het begin kreeg Julio Lucio te maken met talloze problemen onder andere vanwege het klimaat. "De temperaturen zijn veranderd, vandaag de dag zijn ze hoger, maar 30 jaar geleden was vorst gebruikelijk in Isla Cristina, hetgeen de landbouwwerkzaamheden een stuk moeilijker maakte. Daarnaast was de avocado een compleet onbekend product op de markt". Ondanks dat bleef Julio tests doen, inmiddels op zijn eigen bedrijf. Hij ging zich echter meer richten op de teelt van mango. Dit fruit paste zich namelijk beter aan aan het klimaat.

Een eigen variëteit
Vandaag de dag is Tropicales Costa de la Luz gespecialiseerd in de teelt van mango met een areaal van zo'n 12 hectare en een oogst van ongeveer 80.000 kilo, die zowel op de buitenlandse als binnenlandse markt wordt afgezet. Het bedrijf beschikt over een eigen mangovariëteit, die zich heeft aangepast aan de provincie Huelva en zich momenteel in de registratiefase bevindt. Het gaat om de variëteit Luz, een mango met een kleinere maat zonder draadjes en een zoetere smaak met een brixwaarde van tussen de 14 en 18 graden.

Daarnaast blijft Tropicales Costa de la Luz innoveren en inzetten op nieuwe gewassen. Na verschillende tests te hebben uitgevoerd, brengt het bedrijf nu ook guaves en lychees op de markt, waar in Portugal veel vraag naar is. Verder gaan ze door met het testen van andere fruitsoorten, zoals Boeddha's hand, limes en fingerlimes.

Binnen dit familiebedrijf zal met name de mangoteelt een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst. Ze zijn niet van plan zich te laten besmetten door de huidige avocadokoorts, "aangezien de avocadoprijs, die nu hoog ligt, zal dalen op het moment dat alle teeltbedrijven in Huelva het product gaan oogsten. Dat is al gebeurd met de kaki en ook met de blauwe bes". Bovendien, "als de Verenigde Staten zijn deuren sluit voor Mexico, 's werelds grootste avocadoteler, zal al het product in Europa terechtkomen", besluit Pilar Lucio.

 

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven