Española peper: eerste vruchtdragende plant die NASA in de ruimte zal telen

Een team van wetenschappers bij NASA gaat de Española-peper de ruimte in lanceren. Dit zou de eerste vruchtdragende plant zijn die de VS heeft geteeld en geoogst op het internationale ruimtestation (ISS). Nu NASA astronauten naar Mars wil sturen, is het van cruciaal belang dat men planten en fruit vindt die met hen mee kunnen reizen.

NASA-wetenschapper Jacob Torres verklaart dat afhankelijk van de stand van de planeten, en dat de kortste reis naar Mars nog steeds twee jaar duurt. Traditionele voorverpakte maaltijden zullen tijdens de reis onvoldoende vitamines en voedingsstoffen bieden voor de astronauten.

Voordat NASA zich op weg begeeft naar de rode planeet, moeten wetenschappers manieren vinden om het dieet van astronauten aan te vullen met vers geteelde groenten en fruit, zoals de Española-peper.

Bestand tegen extreme omstandigheden
Er zijn veel uitdagingen voor het telen van gewassen in de ruimte. Een plant moet gemakkelijk worden bestoven en in staat zijn om te overleven in een omgeving met veel kooldioxide. Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige chilipepers aan beide eisen voldoen. Toen Torres in 2018 bij NASA aan een stage begon, onderzochten wetenschappers de mogelijkheid om Hatch-pepers te telen, een chilipeper uit New Mexico.

De Española-pepers hebben de verwachtingen overtroffen, zei hij. NASA bereidt zich voor om de chilipepers tussen november en januari naar het internationale ruimtestation te sturen. Chilipepers zijn niet alleen bestand tegen extreme omstandigheden, ze zitten ook boordevol vitamines. Dit zal astronauten helpen bij de bestrijding van gezondheidsproblemen waar zij in de ruimte mee te maken krijgen, zei Torres.

Vitaminestoot
Door de gewichtloosheid stijgen de lichaamsvloeistoffen naar het hoofd, waardoor astronauten het gevoel hebben dat ze constant verkouden zijn. Astronauten melden ook dat ze hun smaakzin verliezen en dat ze moeilijk kunnen zien, zei Torres. Deze pepers kunnen een stoot aan vitamine C geven.

"Stel je eens voor dat je een hap kunt nemen van een verse peper na maandenlang karton te hebben gegeten", zei Torres tegen news5cleveland.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven