Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Volop nieuwe ontwikkelingen bij Nederlandse grootste witlofbedrijf Frysk-Witlof

"Als klanten 's morgens om half 7 een vrachtwagen witlof bestellen, staat'ie om 2 uur 's middags gereed"

Tholen - Aan witlof geen tekort bij witlofbedrijf Frysk-Witlof uit Sexbierum. Het bedrijf, voorheen Hameno genaamd, trekt jaarlijks tussen de 250 en 280 hectare witlof van wortels van Nederlandse en Belgische herkomst en is daarmee het grootste witlofbedrijf van Nederland.

"Dat is ook onze kracht. Als ze 's morgens om half 7 om een vrachtwagen witlof bellen, staat die om 2 uur 's middags gereed", vertelt Dennis Blankendaal.

Het bedrijf zit momenteel in een grootschalige nieuwbouw, waarbij onder meer twaalf nieuwe trekcellen in gebruik worden genomen. Het circa 3 miljoen euro kostende veranderproject bestaat gedeeltelijk uit ombouw en gedeeltelijk uit nieuwbouw.

Als alles afgerond is, beschikt het bedrijf over 37 cellen, waarvan 21 nieuwe en 16 bestaande. Automatisering is een speerpunt bij Frysk Witlof. "Elke krop wordt hier maar één keer aangeraakt." 

Niet alleen de nieuwbouw zorgde voor een grote verandering in de bedrijfsvoering van Frysk-Witlof. Ook in de afzet zijn de nodige ontwikkelingen gaande bij het bedrijf, waarvan de afzet verloopt via coöperatie Best of Four. Tot vorig jaar was Albert Heijn de enige afnemer van het geproduceerde lof. Inmiddels geldt dat nog maar voor 50% van de productie.

"De schaalvergroting zet door en wij willen bij de bedrijven behoren die witlof blijven produceren. Daarbij kijken we naar nieuwe en bestaande afzetkanalen en naar mogelijkheden om ons marktaandeel te vergroten. Dat doen we momenteel onder meer in België en Duitsland en Italië", vertelt Dennis.

Roodlof heeft Frysk Witlof - na het besluit van Albert Heijn om het uit het assortiment te halen - nu niet in productie, maar de plannen zijn om ook deze teelt in de toekomst weer op te pakken.

"De huidige witlofmarkt is niet al te florissant, maar dat kan snel weer veranderen. Meer en meer wordt witlof verwerkt in salades. Als de zuidelijke landen gaan vragen, dan kan de markt zo weer omslaan. Maar we kijken niet naar de waan van de dag. Wij hebben een meerjarenplan en zien de toekomst in witlof positief in. Als de nieuwbouw is afgerond, hebben we hier een state-of-the art witlofbedrijf staan!"

Voor meer informatie:
Dennis Blankendaal
Frysk-Witlof B.V.
Frjentsjerterdyk 12
8855 XC Sexbierum
T: (0517) 59 27 72
M: (06) 83 98 64 24
E: Dennis@frysk-witlof.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven