Alle NEPG-landen vrezen droogte

Hoewel het gebied in de 5 grootste noordwestelijke aardappellanden met 2,2 % steeg naar een record van 611.190 ha, is de NEPG er nog niet van overtuigd dat ze aankoerst op gemiddelde opbrengsten. De conditie van de gewassen is goed, maar in bijna alle NEPG-teeltgebieden vormen de droogte- en het lage grondwaterpeil de nodige zorgen voor de telers.

Meer aardappelareaal
Met uitzondering van Groot-Brittannië is in alle NEPG-landen het areaal consumptieaardappelen uitgebreid. De grootste groei van 3,6% wordt vermeld vanuit Duitsland waar met name in Nedersaksen het areaal sterk gegroeid is. In Groot-Brittannië blijft een areaalstijging uit door de beperkte beschikbaarheid van goede pootaardappelen, maar ook pootgoedprijzen en de omstandigheden in vorige seizoenen spelen een rol.

Het poten begon op tijd en onder goede omstandigheden, maar de eerste groeiweken waren te koud. De conditie van de gewassen is goed, maar regen, grondwaterpeil, warmte- en beregeningscapaciteit zijn de belangrijkste aandachtspunten. In België kan slechts 3 – 4% van het aardappelareaal worden beregend.

Eerste vroege rooiingen
Het nieuwe seizoen is voor de fabrieken begonnen en met de lege schuren vanuit het afgelopen seizoen belooft het een lang seizoen te worden wat 8 à 10% meer grondstoffen vraagt. Deze week zijn de eerste rooiingen voor vroege verwerking begonnen, omdat de honger naar het nieuwe gewas bij de fabrieken groot is.

De eerste indicaties laten gemiddelde opbrengsten zien in Duitsland en hoger dan gemiddeld voor de Belgische vroege verwerkingsrassen. Belgische proefrooiingen laten een opbrengst zien van 38 ton/ha zonder beregening en de Duitse vroege verwerkingsrassen, voornamelijk beregend, rapporteren gemiddeld 42 ton/ha. Maar de indruk bestaat dat het met name de eerste rooiingen zijn die goede opbrengsten geven. Door de droge omstandigheden lijkt de groei er bij andere percelen minder in te zitten!

Dat de uiteindelijke opbrengst ongewis is laat ook de termijnmarkt zien. Die geeft nog altijd niet echt richting aan, terwijl dit normaal gesproken rond deze weken wel het geval is. De NEPG benadrukt eveneens dat in augustus en september het grootste deel van de kilo's tot stand komen en dat gemiddelde opbrengsten nog steeds haalbaar zijn, maar de neerslag in de komende 3 weken speelt een belangrijke rol. Als er geen regen van betekenis valt, lijkt het niet realistisch om te rekenen met een gemiddelde opbrengst dit jaar.

Ziekten en plagen
Phytophthora is onder de bestaande droge weersomstandigheden onder controle. Wel rapporteren Nederland, België en Noord-Frankrijk Colorado kevers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven