Kees Jansen, Teelt- en Verpakkingsbedrijf Gebroeders Jansen:

Vergrijzing in de preiteelt

Tholen – De zomer van 2019 is duidelijk een betere zomer dan vorig jaar voor preiteler Kees Jansen van gebroeders Jansen uit Etten-Leur. De voorraad in de koelcellen was verkocht tegen Pinksteren waarna men kon beginnen met de oogst van de zomerprei. “De verkoop van de prei verbaasd me op het moment, momenteel krijgen we mooie prijzen voor onze prei,” vertelt Kees. “In de loop van de zomer zal de opbrengst steeds wat toenemen per week. De prijzen zijn gunstig voor de prei en de productie is op niveau.”

Wel droog, niet warm
“Vorig jaar was het ook een goed jaar voor de prei maar hadden we te maken met een warme en droge zomer,” vertelt Kees. “Dit jaar is het ook een droge zomer maar zonder de warmte. De prei kan dus met behulp van irrigatie mooi groeien op het moment. In totaal worden er echter minder kilo’s prei geoogst omdat veel preitelers zijn gestopt.”

Vergrijzing
“Naast enkele telers die het financieel niet meer rond krijgen door onder andere een slecht seizoen in 2017-2018, zijn er veel op leeftijd. Veel bedrijven hebben geen opvolger klaarstaan om het over te nemen en moeten dus stoppen. In de komende jaren zullen er meer telers stoppen. De gemiddelde leeftijd ligt immers rond de 55-60 jaar en er is nauwelijks nieuwe aanwas. De laatste paar jaar is er maar één nieuwe preiteler bijgekomen in de sector. Het gebrek aan nieuwe aanwas is kenmerkend voor de hele vollegrondssector. Ik heb wel het idee dat het bij de prei iets meer speelt dan bij andere teeltbedrijven.”

Nog veel gaat handmatig
Naast de vergrijzing zijn er nog genoeg andere uitdagingen in de sector. “Enkele voorbeelden zijn de regels rond gewasbeschermingsmiddelen en het vinden van genoeg personeel. We telen jaarrond en dat is soms moeilijk in de vakantieperiodes. Mensen hebben dan vakantie maar de supermarkten verwachten wel dat we het hele jaar door kunnen regelen. Automatisering zou deze problemen moeten opvangen. Toch zijn veel taken nog handmatig zoals het schoonmaken van de prei en de laatste controle.”

Voor meer informatie:
Teelt-en verpakkingsbedrijf Gebroeders Jansen B.V.
Naaldstraat 1
4873 LZ Etten-Leur
T: 0031(0)765264397
GSM Kees: 06-21577134
GSM Antoon: 06-21577135
info@jansenprei.nl 
www.jansenprei.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven