Italie: Goede hoop op druivenseizoen na tegenvallend steenfruitseizoen

Het Italiaanse GB Italia is toonaangevend wat betreft de teelt en afzet van steenfruit en druiven. Marsello Lo Sardo, die samen met zijn broer Diego en zwager Tonino Muratore mede-eigenaars zijn, vertelt over het verloop van het seizoen.

Abrikozen: ondanks problemen bevredigend seizoen
"Dit jaar hebben we met de vroegrijpe abrikozen een uitstekend jaar gehad zowel met betrekking tot de teelt en de afzet als met prijzen die schommelen tussen €1,30 en €1,50. Helaas vielen de opbrengsten vanaf juni tegen vanwege de regenval waar we van midden tot eind april mee te maken hadden. Gelukkig is de kwaliteit wel goed", zegt Lo Sardo.

Marsello Lo Sardo

"De algemene situatie in die context heeft geleid tot een crisis van de prijzen voor de meerderheid van de telers, die moeite hebben om hun waar in de markt te zetten. Als GB Italia werden we echter beloond door de grote distributie, die onze betrouwbaarheid en de kwaliteit van onze gewassen erkende, waardoor we rustig het seizoen konden voortzetten. Sterker nog, we blijven onze klanten bevoorraden en in de tussentijd stijgen de opbrengsten en ook de prijzen zijn gestegen", legt hij uit.

Perziken en nectarines: kleine maten
"Perziken en nectarines worden nu voor het tweede achtereenvolgende  jaar op de markt gebracht .Het seizoen begon in juni, een maand eerder dan in 2018, maar het was niet geweldig. Helaas bestond 50% van de oogst uit fruit uit te kleine maten en daarom hebben we dit voor een habbekrats afgezet aan de verwerkende industrie. De andere helft werd echter wel afgezet tegen bevredigende prijzen van ongeveer €0,90 à €1,00 per kilo."

"Helaas heeft dit slechts gedeeltelijk gediend ter compensatie van onze verliezen, rekening houdend met de totale gemaakte kosten. Net als abrikozen vinden onze perziken en nectarines hun bestemmingsmarkten volledig in Italië", voegt Lo Sardo toe.

BGA-druiven van Canicattì.
Het grootste deel van de druiven is bestemd voor het buitenland, met name Frankrijk en andere Europese bestemmingen. De vroegrijpe druiven van de Victoria- en Black Magic-rassen kunnen al worden geoogst.

Lo Sardo bij zijn druiven

"De hoeveelheden zijn lager dan vorig jaar, maar de kwaliteit is goed. Helaas hebben de lage temperaturen van april, mei en begin juni de rijping beïnvloed, maar dankzij onze sorteerbewerkingen zijn we erin geslaagd de normen hoog te houden en 12 tot 15°brix te garanderen. We hebben goede hoop dat het een bevredigend druivenseizoen zal worden." 

Voor meer informatie:
Gruppo Lo Sardo
C.da Impiso Giardinelli, sn.
92024 Canicatti (Ag) - Italië 
Tel.: (+39) 0922 830731
Fax: (+39) 0922 829299
Email: info@gbitalia.com
Web: http://gbitalia.com/ 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven