Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Piet Schotel begeleidt Moldavische fruittelers bij export naar EU

Als het aankomt op de wereldhandel in AGF dan komt Moldavië niet als eerste naar voren. Maar het land ontwikkelt zich snel met de hulp van enkele Nederlandse experts. Moldavië is in staat om z'n producten gestaag af te zetten, omdat er een goede relatie met Rusland is en ze geen last hebben van een Russisch importverbod. Maar dit zal niet eeuwig duren en daarom is Moldavië er klaar voor de Europese landen te veroveren met versproducten. 


Piet Schotel checkt producten

Piet Schotel werkt al 15 jaar als onafhankelijke tuinbouw consultant. Zijn kennis over de handel in AGF maakt het waardevol voor overzeese exporteurs. Hij coacht ze, leert ze de ins en outs over export naar de EU, waar de regels voor kwaliteit strenger zijn dan mensen vaak gewend zijn. "Als we naar de bedrijven kijken, die we helpen, dan hebben ze gewoonweg niet de kennis van de markt die nodig is om te slagen. Zaken als maten, rassen en certificering zijn geen algemene kennis. Daarin proberen we ze te helpen en te trainen, zowel bij de teelt als bij de handel van hun producten. Zodra we denken dat ze toe zijn aan de laatste stap, dan nemen we ze mee naar de Fruit Logistica, waar ze de kans krijgen om hun bedrijf en merk aan de wereld te presenteren. Dat moeten ze zelf doen, dat doen wij niet voor ze. Maar we begeleiden en staan ze bij waar we kunnen."

Moldavië is een van de landen die Schotel momenteel onder z'n vleugels heeft in het CBI Export Coaching Program. Hij werkt daarin nauw samen met Moldova Fruct, de lokale telersorganisatie. Hij begeleidt 12 bedrijven die hij voorbereidt op de Fruit Logistica in Berlijn in 2020. 

Moldavië is een speciaal geval, in die zin dat ze producten mogen exporteren naar Rusland, omdat ze buiten het huidige verbod vallen. Dat betekent dat ze een partner hebben aan wie ze kunnen afzetten wat ze willen. Schotel: "De Moldavische telers en exporteurs weten dat de Russische geldtrein niet eeuwig blijft voortgaan en dus proberen ze zichzelf voor te bereiden op een situatie waarin het handelsverbod niet meer bestaat. Daarom zijn ze hun boomgaarden gaan verbeteren. Die zijn nu intensief. Hun verpakkingsstations zijn modern, evenals hun koelopslag. Alles is in orde om een succesvolle export naar de EU te beginnen. Wat ze nu nog nodig hebben, is de juiste knowhow."

Wat betreft de marketing van producten vindt Schotel dat Moldavië moet benadrukken wat er zo uniek is. "Wanneer we ze vragen wat hun AGF anders maakt, dan zeggen ze vaak de smaak van hun product. De smaak is hun ware trots. Ze beweren dat die uniek is door de locatie. Ze telen hun producten tussen de Zwarte Zee en de bergen. Als je deze geografische ligging combineert met strenge winters en de overvloed aan zonuren tijdens de lange zomers, dan is het resultaat een andere smaak van het AGF. Moldavische telers en exporteurs zijn ervan overtuigd dat deze smaak is wat ze nodig hebben om ze eruit te springen als ze een marketingplan maken."

Hoewel de Fruit Logistica nog een eind weg is, bereidt Schotel ze nu al voor op deze grote beurs. "Fruit Logistica is waar je je bedrijf  en producten kunt presenteren aan de wereld. Het is de perfecte plaats voor Moldavië om te laten zien hoe ver ze gekomen zijn met hun appelen, pruimen en druiven. Ze kunnen nog steeds groeien op het gebied van blauwe druiven met pit, die niet meer zo gewoon zijn nu pitloze druiven veel populairder zijn. Maar na de juiste training kunnen ze Europa, of zelfs de wereld, overtuigen dat er nog steeds een plek is voor deze druiven. Als consultant zal ik proberen ze in elke stap te helpen, zodat ze in de toekomst onze hulp niet meer nodig hebben."

Voor meer informatie:
Piet Schotel
Fruit Consultancy Europe
Mob: + 31 6 53381897
Email: piet@fruitconsultancy.nl 
www.fruitconsultancyeurope.nl

Publicatiedatum: