Rungis levert eerste zes exemplaren aan We Supply Yachts

Afzet vierkante watermeloenen vooral naar hotels, restaurants en superjachten

Deze weken beleven ze in het Japanse Zentsūji het seizoen van de traditionele vierkante watermeloen. En ook dit jaar is deze bijzondere eyecatcher weer verkrijgbaar bij Rungis. "En onze eerste zes vierkante watermeloenen van dit jaar gaan naar We Supply Yachts die deze watermeloenen aan een superjacht gaan leveren", vertelt Gert-Jan Zonneveld Piek.

Zentsuji
Ondanks de oogst van slechts 250 exemplaren is de vierkante watermeloen het belangrijkste landbouwproduct van het stadje Zentsūji-shi. De Zentsūji regio, bekend van zijn Zentsūji tempel, heeft als specialiteit het telen van de vierkante watermeloenen. Er zijn in totaal zes telers die deze bijzondere producten telen en de teelt vindt alleen in de regio Zentsūji plaats.

Door de jaren heen bezoeken oprichters van Rungis, Gert Jan en Francis Zonneveld Piek, regelmatig Japanse telers. Het mogen importeren van de vierkante watermeloen is één van de resultaten van de ontstane relatie.

Meer vraag dan aanbod
De Japanse landelijke pers besteedt ieder jaar veel aandacht aan het seizoen van de traditionele vierkante watermeloenen. In de Japanse winkels is er, ondanks de extreem hoge prijs, een enorme vraag. Ook worden er jaarlijks een aantal exemplaren naar Rusland en Canada verscheept. Een aantal jaar geleden werden de vierkante watermeloenen voor het eerst naar Europa gevlogen. En ook nu zijn we weer bijzonder trots dat wij weer een aantal exemplaren hebben bemachtigd. De watermeloenen gaan vooral naar hotels, restaurants en superjachten. Ideaal om een goede indruk te maken op je gasten. Het draait vooral om het bijzondere uiterlijk van de meloen.

Van generatie op generatie
“De manier van telen in Japan is anders dan in Nederland. Teeltbedrijven zijn er over het algemeen heel klein, er wordt nog heel traditioneel geteeld waarbij het gevoel, trots en liefde voor het gewas leidend zijn. De kennis van de manier van telen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ook de kwaliteitsstandaard van de Japanners ligt bijzonder hoog, dit zie je zeker ook terug in de landbouw. Voor telers gaat de kwaliteit ten alle tijden boven kwantiteit", aldus Gert Jan.

De teelt
Van de jonge meloentjes worden het beste exemplaren geselecteerd, de andere worden weggehaald zodat alle energie naar de overgebleven meloenen gaat. Als de nog ronde meloenen 10 cm doorsnede hebben, wordten ze in een vierkante transparante mal geplaatst. Zo’n 5 keer per dag wordt iedere meloen nagekeken en gedraaid. De strepen op de meloen moeten recht zijn en mogen niet beschadigen. Niet alle meloenen in een mal halen de eindstreep. De vierkante watermeloen wordt geoogst als hij 18 cm doorsnede heeft.

Klik hier voor het artikel van Rungis

Voor meer informatie
Rungis
Niels van den Berg
SVH Meesterkok
Transportweg 34
2991 LV Barendrecht
tel. +31 180 617899
www.rungis.nl
niels@rungis.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven