Turkije: oogst vroege druivensoorten van start in Manisa

Manisa, een stad in het westen van Turkije, is begonnen met het oogsten van vroege druivensoorten die zijn gepatenteerd door het Manisa Viticulture Research Institute. Dit jaar zal de productie vanwege de weersomstandigheden naar verwachting lager komen te liggen dan de 4,2 mln ton van vorig jaar.

Telers zijn begonnen met de oogst van 'Spil Karasi', een zwarte druivenvariëteit die is ontwikkeld en gepatenteerd door het Manisa Viticulture Research Institute en hybride variëteiten. Het instituut verzamelt enkele monsters uit regio's die de vroege druivensoort 'Superior Seedless' telen en wacht op toestemming om te mogen gaan exporteren. Naar verwachting zal de export binnen enkele weken van start gaan.

De directeur van het Manisa Viticulture Research Institute, Akay Unal, liet weten dat de oogst tien dagen eerder begon dan vorig jaar en vervolgde: "Onze telers zullen de consumenten een kleurrijke sortering druiven aanbieden. Dit jaar zijn we de oogst zo'n zeven tot tien dagen eerder begonnen dan normaal. Vorig jaar zijn we begonnen op 19 juli. Dit jaar begon de oogst eind juni/begin juli. In Manisa zullen we tot half december verschillende druivenrassen oogsten."

Door de veranderingen in het klimaat hebben enkele ziekten de kop opgestoken in de wijngaarden, zei Unal: "Dit jaar was het klimaat enigszins anders dan in voorgaande jaren. Vooral eind juni was er zware regenval, wat een negatieve impact had op de druiven. Schimmelinfecties verhoogden de mate van schade enigszins. We hopen desondanks een productief seizoen te hebben."

"We verwachten dit jaar een lagere productie"
In vergelijking met voorgaande jaren zal de druiventeelt dit jaar naar verwachting lager zijn, aldus Unal. "Vorig jaar werd het verwachte productie van 4,2 mln ton bereikt. We denken dat we dit jaar een iets lagere productie zullen hebben als gevolg van klimatologische omstandigheden en weersgerelateerde natuurrampen", zei Unal.

"Het exportseizoen begint met Superior Seedless"
De oogst van Spil Karasi is begonnen, liet Unal weten. "De Spil Karasi-druif werd twee jaar geleden gepatenteerd door ons instituut. Stap voor stap zijn we deze variëteit uit gaan breiden naar onze telers. Deze variëteit rijpt iets eerder dan andere reguliere druivenvariëteiten. In Turkije zijn Mersin, Adana en Manisa geschikt om vroege druivenvariëteiten te telen. Daarom breiden wij dit product uit naar districten die tafeldruiven telen. Bovendien is het tijd om Superior Seedless, een witte druivenvariëteit, te oogsten. De telers zijn nu samen met de functionarissen van het Ministerie van Economie te vinden op de wijngaarden. We proberen de datums voor exportvergunningen in te stellen."

Rusland koopt tafeldruiven, Europa koopt rozijnen
De grootste exportmarkt van Turkije voor tafeldruiven is Rusland; voor rozijnen is dat Europa, zei Unal. Hij vervolgde: "80% van onze tafeldruivenexport is bestemd voor Rusland en het grootste deel van onze rozijnenexport is bestemd voor Europa. Onze export zal snel van start gaan en worden voortgezet tot eind december met de bedekte teelt."

"De pitloze Manisa Sultani-variëteit werd dit jaar getroffen door natuurrampen, maar het is moeilijk om de omvang van de schade in te schatten en hoe het de oogst zal beïnvloeden", zei Unal.

Bron: Haberturk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven