Harm Valckx: "Groei blauwebessenmarkt nog niet ten einde"

Nieuwe coöperatie voor blauwebessentelers ziet het licht: Coöperatie European Blueberry Growers U.A.

Tholen - Afgelopen maand heeft een nieuwe coöperatie voor blauwebessentelers het licht gezien: Coöperatie European Blueberry Growers U.A. "Binnen Berry Packing Services werken we al geruime tijd met deze telers samen. De afzet vindt nu plaats door de nieuwe telerscoöperatie. Het was een langgekoesterde wens om ons te groeperen en de afzet zelf ter hand te nemen", vertelt Harm Valckx. Bij de nieuwe coöperatie zijn twaalf telers aangesloten met een totaal areaal van zo'n 280 hectare, goed voor 2,5 miljoen kilo Nederlandse en Duitse blauwe bessen. "Voorlopig willen we het met deze club gaan doen."

Twee telers zijn SKAL-gecertificeerd, waardoor de coöperatie ook beschikking heeft over zo'n 300 ton biologische bessen. "De vraag naar biologische bessen begint toe te nemen. Ze worden ook beter betaald ten opzichte van de gangbare bessen, maar de balans tussen vraag en aanbod is nog fragiel", aldus Harm.

De blauwe bessen van de leden van de coöperatie worden naar klantwens verpakt door Berry Packing Services, het sorteer- en verpakkingsbedrijf voor blauwe bessen in Venlo. dat enkele jaren geleden ontstond vanuit een partnership tussen Special Fruit uit Meer en de teeltbedrijven van Harm Valckx en Leon Schrijnwerkers. Met de locatie in het voormalige pand van Sunberry International zit Harm daarmee weer op z'n voormalige stek.

"We zien het seizoen met vertrouwen tegemoet. Tot nu toe is er sprake van een goede oogst en prijsvorming. De blauwe bessen vallen dit jaar wat kleiner uit, maar de kilo's vallen me toch mee", vertelt Harm. Hij verwacht dat het seizoen dit jaar over een wat langere periode gespreid zal worden, waardoor er tot begin september bessen zullen worden geoogst.

De afzet van blauwe bessen heeft de afgelopen jaren, mede door de grotere verpakkingen, een enorme groei doorgemaakt. Desondanks is er van verzadiging volgens Harm nog geen sprake. "Alle seinen staan op groen voor een verdere groei van de markt. Alleen verwacht ik niet meer dat de Nederlandse productie nog veel verder zal toenemen. Of er moeten innovaties in de oogst gaan plaatsvinden, maar anders wordt de teelt in ons land simpelweg te duur", besluit Harm.

Voor meer informatie:
Harm Valckx
Coöperatie European Blueberry Growers U.A.
Tel: 077-7650000
harm.valckx@berrypackingservices.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven