Europese aardappelmarkt (week 28)

"Droogte begint enige schade aan te richten in Duitse aardappelteelt”

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Vroege industrieaardappelen: de markt wordt gevoed door vroege aardappelen uit Bordeaux. Deze werden in de meeste gevallen geteeld door Belgische telers met Première- en Innovator-aardappelen met flink schommelende opbrengsten en kwaliteiten. Sommige aardappelen zijn voor een teleurstellend laag bedrag afgezet: de reguliere aardappelen zijn voor minder dan 30 t/ha afgezet en de aardappelen van goede kwaliteit voor ongeveer 40 t/ha met een PSE-limiet bij 360 tot 400 gr/ 5 kg en enkele vroege aardappelen uit het Rijnland en West-Vlaanderen.

Prijs voor alle aardappelen, 35 mm, min 60% 50 mm, PSE min. 340 g/5 kg, bulk, aardappelen van friteskwaliteit, exportaardappelen, excl. btw, directe levering: 18 tot 20 €/q.

De markt wordt als stabiel beschouwd, zonder een al te groot aanbod gezien de onzekere context als gevolg van de voorspelling dat er droog weer op de korte en middellange termijn op komst is. De vraag wordt beperkt door de overheersende rol van contracten. De meeste opbrengsten overschrijden de 35 t/ha. De PSE-niveaus zijn hoog (380 tot 400 gr/5 kg).

De eerste beplante en gerooide plekken zijn mooier, omdat de aardappelen die laat zijn geplant minder water hebben gekregen of er minder van hebben geprofiteerd… Bij plekken met irrigatie zijn de opbrengsten ongeveer 40t/ha. Dit alles laat de snelheid van het seizoen en het risico op een tekort over 3 weken zien als het droog blijft.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 08 juni: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,27 €/kg, exclusief btw - ongeveer 38 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

De termijnmarkt heeft moeite met het halen van meer dan 17 €/q vóór de deadline van april 2020. Het is droog en de voorraden aardappelen zijn bijna uitgeput. Daarnaast beginnen we met het oogsten van vroege aardappelen uit Bordeaux, Duitsland en België. Vanwege de droogte worden ze te vroeg gerooid door de dringende vraag. Een groter aantal percelen komt boven het NEPG-gebied (UE 05) uit. Het aantal knollen is vaak groot en de irrigatiecapaciteiten zijn enigszins uitgebreid. Dit alles tempert de prijzen. De huidige situatie is volatiel, met een "weersvoorspellingsprijs" die belangrijker zou kunnen worden.

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Frankrijk
Einde van de oogst, einde van de prijsopgaven voor de 'oude' aardappelrassen. Groothandelsmarkt/-export voor biologische aardappelen:

Duitsland
De vroege aardappelen uit Nedersaksen en Palts zijn afgezet voor 63 €/q voor de kruimige aardappelen en 65 €/q voor de vastkokende aardappelen. De eerste aardappelen uit het Rijnland komen deze week aan. De eerste prijsindicaties voor industrieaardappelen (frites) van vorige week lagen op ongeveer 25 €/q. 

De droogte begint enige schade aan te richten (beperkte opbrengsten, kwaliteitsproblemen als gevolg van de hitte), maar daar waar irrigatie mogelijk is, zijn de vooruitzichten met betrekking tot de opbrengsten gunstig.

De hitte (40 °C in het zuidwesten (Baden Würtemberg)) en de droogte tempereren niet alleen de consumptie (zie de marktboodschap van vorige week), maar ook de opbrengsten en grootte. De verwachting is dat er geen sprake meer zal zijn van recordrendementen. In sommige gevallen zijn er niet genoeg grote aardappelen en/of is de teelt vertraagd. De vroege aardappelen die bestemd zijn voor frites/chips worden zeer snel verwerkt: vorige week ging het bijvoorbeeld om 10.000 ton. De meeste transacties vinden plaats op basis van pre-seizoenscontracten.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 27: 30,46 €/q (tegen 27,03 €/q in week 25 voor de oude aardappelen) voor de 'witte rassen, bedoeld om frites van te maken'.

Er is overal waar mogelijk irrigatie gaande, de droge stoffen ontwikkelen zich steeds verder in de vroege rassen voor frites en chips en de prijzen zijn drastisch gedaald.

In week 26 en week 27 gingen de prijzen van aardappelen (in het oosten) om frites van te maken als de Daisy- en Amora-aardappelen van 50,76 naar 35,70 €/q (Daisy) en van 50,76 naar 33,46 €/q (Amora). De prijzen zijn aan het dalen, omdat het aanbod toeneemt, maar de vraag beperkt blijft.

Ontwikkeling van teeltgebieden voor de belangrijkste rassen in België
Bronnen: SPW / DGARNE; Vlaamse overheid / Departement Landbouw en Visserij; Fiwap-compilatie.


Van de top 10 van 2010 zijn slechts 4 rassen over! Bintje gaat van 1e naar 4e plek en verliest 50% van de teeltgrond. Spunta, die altijd op de 2e plek stond, zakt naar de 3e positie. Lady Rosetta, de ultieme 'knapperige' aardappel, zakt van 3e naar de 8ste plek en Fontane, die op de 9e plek stond, staat nu op plek 1.

Fontane, Agria, Spunta, Bintje en Alegria vormen de top 5 van de lijst van 2019. Deze ziet er heel anders uit dan die van 2018 vanwege de grote variatie in de grond voor alle rassen behalve Agria. Bintje zakt van de 1e naar de 4e positie (184 ha, 51%). Fontane neemt de toppositie van Bintje over en staat dit jaar bovenaan. Alegria (versmarkt) en Royal (frites) wisselen van plek 5 en 6: de ene gaat 1 plek omhoog en de ander gaat 1 plek naar beneden.

We zien dat maar weinig rassen een verandering van maar één plaats doormaken. Dit geldt zowel voor een plaats omhoog als een plaats naar beneden en komt deels omdat het aantal teeltoppervlakken klein is. Hierdoor is het percentage flink veranderd.


De rassen die de sterkste groei hebben doorgemaakt zijn Agata (versmarkt, 1,237%), Louisa (een ras geschikt voor chips van het rassencreatieprogramma van CRA W in L'mont, een ras dat goed bestand is tegen valse meeldauw, 364%), VR808 (een ander ras, geschikt voor chips, 80%). De rassen die een sterke daling doormaken: Bintje (51%), Charlotte (37%).


Een ander ras dat (weer) in de lijst van 2019 voorkomt is: Russet Burbank (15 ha).

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven