China: 40% lagere kastanjeoogst

Het areaal van kastanjeplantages in China is in de afgelopen jaren in veel teeltgebieden toegenomen. Beijing, Hebei en Shandong zijn goede voorbeelden van deze trend. Het gehele areaal voor de kastanjeteelt neemt in deze gebieden gemiddeld met 5% toe. Ondanks dat is de opbrengst dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 40% afgenomen. De voornaamste reden hiervoor zijn de slechte weersomstandigheden. "De kastanjebomen hadden minder kastanjes dan normaal", aldus Yue, die als manager bij het bedrijf Qinghuangdao Yanshan Chestnut Co. werkzaam is. 

"De oogst van Chinese kastanjes begint elk jaar rond september. Elke grote handelaar, verwerkingsfaciliteit of winkel die geroosterde kastanjes afzet, begint in september met het inslaan van kastanjes. De kastanjes worden vervolgens in gekoelde bewaring geplaatst. De kastanjes blijven doorgaans tot september in het volgende jaar goed. De meeste grote handelaren en verwerkingsbedrijven zijn doorgaans met april al door hun voorraad heen. De reden hiervoor is omdat kastanjes die gedurende de zomer in bewaring blijven hun zoete smaak verliezen. Ook zien ze er minder aantrekkelijk uit. Over het algemeen neemt de omzet van Chinese kastanjes elk jaar toe. De opbrengst van de oogst heeft gemiddeld een groei van 10% per jaar. Het is totaal niet moeilijk om omzet met kastanjes te genereren."

"Verse Chinese kastanjes worden aan de kust en in het zuiden van China afgezet tegen een prijs van ongeveer 24 yuan (€3,11) per 0,5 kg. In de steden in het binnenland is de prijs rond de 18 yuan (€2,33) per 0,5 kg. De prijs in kleinere Chinese steden zit rond de 15 yuan (€1,94) per 0,5 kg."

Volgens Yue wordt de exportmarkt voor Chinese kastanjes steeds groter. Met name de export naar Noord-Azië en Zuidoost-Azië neemt in rap tempo toe. Alleen de export naar Japan neemt af. "De exportprijs zit rond de 36 yuan (€4,66) per 0,5 kg. De verse kastanjes voor export worden doorgaans verpakt in dubbele juten zakken. De zakken voor de export naar Japan wegen 80 kg, terwijl die voor Zuid-Korea en Thailand een gewicht hebben van 40 kg. Ook exporteren we zakken van 1 tot 2 kg naar het Midden-Oosten. In buitenlandse markten gelden Chinese kastanjes niet als een product voor het hogere marktsegment. Omdat de prijsniveaus in verschillende landen variëren, kunnen de prijzen van Chinese kastanjes in verschillende markten erg divers zijn. Zoete geroosterde kastanjes hebben een prijs van rond de 50 yuan (€6,48) per 0,5 kg in Japan of de VS. In Thailand is dat echter slechts 25 yuan (€3,24)."

"Ons bedrijf zeg kastanjes zowel in C af. In de binnenlandse markt leveren we voornamelijk zoete kastanjes aan verwerkingsfabrieken. We leveren aan 30 regio's die over heel China zijn verspreid. Het grootste deel van onze omzet komt echter vooral van de meer welvarende regio's en de kuststreken. Ook leveren we Chinese kastanjes aan winkelketens, speciaalzaken en een klein deel aan supermarkten. We bieden onze kastanjes ook online aan, hoewel dit slechts een klein deel van onze totale omzet vormt. Wat dat betreft is online niet te vergelijken met traditionele omzetkanalen."

"De concurrentie binnen de Chinese kastanjesector is fel. Veel bedrijven verlagen hun prijs om hun omzet te proberen te vergroten. Dit is echter niet ideaal voor leveranciers. Deze situatie stelt ook steeds hogere eisen aan telers. De kwaliteit van de kastanjes die we aan onze klanten leveren is afhankelijk van het teeltgebied waar we ze vandaan halen. We hanteren een redelijke prijs, waarin we zorgvuldig rekening houden met alle factoren. Bovendien controleren we nauwkeurig de kwaliteit tijdens elke stap in de leveringsketen, van de teler tot bewaring tot retail."

"Met name het stadium van de bewaring is van groot belang. We gebruiken gespecialiseerde middelen om koude lucht te laten circuleren en om de vochtigheid in onze faciliteiten onder controle te houden. We doen ons best om de optimale gehaltes aan suiker en zetmeel in onze kastanjes te bereiken. De kastanjes die wij leveren hebben een perfect aroma en zijn zoet en kleverig. Onze teelt- en retailmethodes hebben een onderscheiding gekregen van de Japanse "AEON Guild". Dit heeft ons concurrerend vermogen op de exportmarkt aanzienlijk versterkt."

Contact: Manager Yue
Qinghuangdao Yanshan Chestnut Co., Ltd.
Telefoon: +86 18233599980 
Website: www.qhd-chestnut.cn  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven