Bio-telers in Zuidwest-Duitsland starten met suikermaïsoogst

"Verse suikermaïs is een verdwijnend productsegment"

De suikermaïsoogst in Baden-Württemberg is deze week – precies op tijd voor de geplande oogststart – begonnen. Er zijn echter enkele maatregelen nodig om een goed en smaakvol product te oogsten, informeert Moritz Schmälzle van de gelijknamige bio-tuinderij uit Sinzheim. "Ook kraaien vreten graag suikermaïs. Om deze vogels af te schikken, gebruiken we hoogfrequente geluidsgolven die aan het dier zijn aangepast. Dat wil zeggen: de frequentie voor vogels is bijna niet hoorbaar voor mensen. De frequentie voor hoefdieren zou ook bij mensen hoorschade veroorzaken indien men er te dichtbij staat."

Rechts: verse bio-suikermaïs uit eigen teelt. Foto: Schmälzle & Sohn Gbr 

Moeilijke concurrentie met convenience product
De suikermaïs wordt reeds sinds vele jaren bij het biodynamische teeltbedrijf geteeld. Onder andere vanwege de passende irrigatie-installatie doet de groente het erg goed. Het klassieke zomerproduct wordt ofwel via de eigen abonnementsdienst afgezet of raakt via het hoofdkantoor van Edeka evenals de groothandel in de retail. "Ik zou zeggen dat de suikermaïs een verdwijnend productsegment is. Vacuüm verpakte suikermaïs c.q. het convenience product is vanwege het gemak en de houdbaarheid inmiddels populairder onder de consumenten. Ook wordt er bij suikermaïs voor zover ik weet niet bijzonder sterk op een lokale herkomst gelet. Aan de andere kant smaakt het verse product beduidend beter, dat is altijd nog een belangrijk verkoopargument.“


Impressie uit de bio-tuinderij / Foto: Schmälzle & Sohn Gbr

Groentenrariteiten
In tegenstelling tot suikermaïs – die eerder op kleine schaal geteeld wordt – vormen vruchtgroenten (voornamelijk tomaten en aubergines van het ras 'Sabelle') uit de eigen kas momenteel het kernassortiment van de biodynamische tuinderij. Nieuwe groentenrariteiten worden echter regelmatig in het assortiment opgenomen. "We telen sinds 2016 ook zoete aardappelen, die we naar schatting eind september kunnen rooien. In het begin hadden we zeven verschillende rassen, tegenwoordig nog maar drie. Ook testen we de teelt van de wortelgroente yacón. Vanwege haar insulinewaarde is deze groente uiterst geschikt als superfood voor diabetici."

Voor meer informatie:
Schmälzle & Sohn Gbr
GF: Georg & Moritz Schmälzle
Hofmattstr. 40
76547 Sinzheim-Müllhofen
Tel.: 07223-6361
Fax: 07223-6414
E-mail: bio@schmaelzle.com 
www.schmaelzle.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven