Josep Presseguer, van Fruits de Ponent:

Spanje: "Minder steenfruit dan verwacht en overvloed aan kleine maten"

Begin juni ging het steenfruitseizoen van start voor Fruits de Ponent, hoewel er pas tegen het einde van die maand grote hoeveelheden afgezet werden. De oogst in Lleida (Spanje) lijkt minder groot te zijn dan verwacht en de kleine maten overheersen, hetgeen het verloop van het seizoen van 2019 bemoeilijkt.

“Alles wijst erop dat de volumes kleiner zullen zijn dan we verwacht hadden. Er wordt minder fruit afgezet dan we hadden geraamd. Ook is het fruit niet goed gegroeid en kleiner gebleven dan gebruikelijk", legt Josep Presseguer, directeur van de in Lleida gevestigde coöperatie, uit.

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat het vroegrijpe fruit kleinere maten heeft, zijn de maten dit jaar ook kleiner bij de rassen van het middenseizoen en in mindere mate ook bij de late rassen. "Het is moeilijk om passende maten te vinden die aansluiten bij de oogstkalender, waardoor het een grote uitdaging is om te voldoen aan de afspraken met klanten. Dit, in combinatie met de omstandigheden die het einde van het seizoen van Murcia kenmerkten, heeft ertoe geleid dat we gespannen begonnen aan ons seizoen".  

Vanuit het oogpunt van de afzet wijst de directeur van Fruits de Ponet erop dat er over het algemeen geen stagnatieproblemen zijn en dat de afzet relatief soepel verloopt met hogere en redelijkere prijzen voor het grotere fruit (maten 67-70). De coöperatie blijft haar aanwezigheid op haar Europese markten consolideren en wint terrein in Oost-Europese landen.

Beperkingen biologische sector
Sinds een aantal seizoenen houdt Fruits de Ponent zich bezig met de teelt en afzet van biologisch steenfruit. "Het is een segment dat we op de voet volgen. De resultaten vertellen ons dat ongeveer 50% van de omzet die we verwacht hadden te bereiken, behaald wordt. Er is een nichemarkt voor biologisch fruit, maar we kunnen het niet verder afdwingen, in ieder geval niet onder de voorwaarden waaronder we tot nu toe hebben afgezet aangezien we te maken hebben met een volume- en prijslimiet. Het is echter onze bedoeling om onze biologische teelt te blijven consolideren en beetje bij beetje te blijven groeien", besluit Josep Presseguer.

 

Voor meer informatie:
Fruits de Ponent                            Santi Bonet 
Tel.: +34 973 791770
Mob.: +34 639 960448


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven