Groene mintolie als natuurlijk alternatief tijdens bewaring aardappelen

Gezien de problematische start van het Italiaanse aardappelseizoen vanwege het ontbreken van aantal behandelingen na de oogst, ziet manager van Cedax Andrea Bosi zich genoodzaakt om zijn mening te geven.

"Uit wat ik heb gelezen, vind ik dat we op een aantal punten duidelijker moeten zijn. In de verklaring staat dat er geen alternatieven voor Chlorprofham zouden zijn en dat de Italiaanse pathologische sector moeite zal hebben om aardappelen in de koelopslag te bewaren. Dit is niet waar."

"Chlorprofham is altijd in het buitenland gebruikt en groene munt olie wordt als natuurlijk product veel gebruikt op Europees niveau."

"Groene muntolie is in 2009 goedgekeurd als een natuurlijk actief principe om de aardappelontkieming te beheersen."

"Als mensen, vanwege interesses waarvan ik me niet bewust ben, alternatieven willen vinden wanneer het seizoen begint, betekent dit dat ze op zoek zijn naar problemen in plaats van ze op te lossen."

"Groene munt olie is van groot belang op Europees niveau, vooral nu Chlorprofham niet meer kan worden gebruikt."

Artikel 3 - Overgangsmaatregelen - De lidstaten moeten uiterlijk op 8 januari 2020 de toelating voor gewasbeschermingsmiddelen die Chlorprofham als werkzame stof bevatten, intrekken.

Artikel 4 - Uitkeringsperiode - Door de lidstaten toegekende respijtperiode overeenkomstig artikel 46 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 moet zo kort mogelijk zijn en uiterlijk op 8 oktober 2020 aflopen.

"Ik geloof dat de waarde van een molecuul, naast de effectiviteit, ligt in de garanties die het kan bieden aan onze klanten en aan de consumenten, die moeten weten wat er wordt gebruikt om een dergelijk belangrijk voedingsmiddel als aardappelen te behandelen", zegt Bossi.

"Xeda International, meerderheidsaandeelhouder van Cedax Srl, heeft hiervoor altijd aanzienlijke bedragen geïnvesteerd en kan met Biox-M een 100% natuurlijk product leveren zonder residugrenzen en het is volledig biologisch. Zowel het molecuul als de technologie, die wordt toegepast, wordt beschermd door een internationaal octrooi", laat Bossi weten.

"Inmiddels zijn we in staat om de bewaring van de aardappelen te garanderen van juli tot mei met een aantal toepassingen variërend van 2 tot 4. In vergelijking met het verleden, waar maandelijkse behandeling werd voorgesteld, konden we het aantal aanvragen en, bijgevolg, de kosten van de behandeling verlagen."

"Ik besluit met te zeggen dat wat al bijna tien jaar op  internationaal niveau gebeurt op het gebied van de opslag van aardappelen, in Italië als abnormaal wordt beschouwd, waardoor niet-transparante omstandigheden en desinformatie ontstaan, waardoor de zaken op alle niveaus van de toeleveringsketen gecompliceerder worden."

Voor meer informatie:
Cedax S.r.l.
Via Filippo Guarini n.15 
47121 Forlì (FC)
Tel.: (+39) 0543 780600
Fax: (+39) 0543/473018
Email: info@cedax.org
Web: www.cedax.it 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven