Oekraïne: Appeloogst valt lager uit door ongunstig weer

Volgens Dmytro Kroshka, voorzitter van de Ukrainian Association of Agrarian Export, zouden de fruit- en bessenoogst in Oekraïne dit jaar 25% lager uit kunnen vallen dan vorig seizoen door de ongunstige weersomstandigheden.

“Het komende seizoen zullen we zeker minder kunnen oogsten dan vorig seizoen. We zien al een een afname van 25% bij de oogst van hardfruit, steenfruit en bessen, fruitsoorten die traditioneel geteeld worden in Oekraïne. Telers klagen over de regenachtige lente, droge zomer en vele hagel door de plotselinge temperatuursveranderingen. We hebben nog twee maanden te gaan en door de wisselende weersomstandigheden hebben hardfruittelers geen idee wat ze nog kunnen verwachten," zei hij tijdens een persconferentie bij Interfax-Ukraine.

“In 2018 hebben we 655.000 ton appelen van wisselende kwaliteit en rassen geoogst en dit seizoen verwachten we een totale oogst van  460.000 ton, wat zeker impact heeft op de markt en de productie van producten die appelen bevatten," zei Kroshka .

In 2018 hebben telers 45.000 ton steenfruit geoogst en dit jaar wordt een oogst van ongeveer 38.000 ton verwacht.

“We verwachten een afname van 26.000 ton naar 23.000 ton in de oogst van traditionele bessen door het weer en de klimaatomstandigheden. Omdat er dit jaar echter wel meer blauwe bessen worden geteeld, zal de oogst van deze bessensoort wel toenemen. Vorig jaar hebben we ongeveer 3000 ton blauwe bessen geoogst, en dit jaar verwachten we de 4000 ton te bereiken, wat behoorlijk veel is voor de Oekraïense markt. We verwachten dan ook dat we aan het eind van het volgende marketingjaar een toename in de export zullen zien."

Bron: open4business.com.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven