Nieuwe stam aardappelziekte Phytophthora aangetroffen in het VK

Een nieuwe stam van Phytophthora genaamd '36_A2', die zich snel door Europa verspreidde voordat het zich in 2017 ook door het VK verspreidde, is aangetroffen in monsters die in het VK zijn genomen.

Volgens Teagasc Crops-specialist Shay Phelan vormt deze uitbraak van Phytophthora, oftewel aardappelziekte, in het VK geen direct risico voor telers in Ierland. Hij benadrukt echter dat ze ook niet achterover kunnen gaan leunen. 

Phelan zei dat het natte weer in het VK het moeilijk maakt voor telers om schimmelbestrijdingsmiddelen op hun aardappelgewassen te krijgen, waardoor er meer meeldauw voorkomt, maar hij zei dat dit gelukkig niet het geval is in Ierland: "We hebben in Ierland niet hetzelfde vochtige en regenachtige weer gehad als het VK. We hebben de producten gewoon kunnen oogsten en vervoeren, dus we hebben geluk gehad."

Phelan benadrukte ook dat de 36_A2 stam niet in Ierland aangetroffen is aangezien er niet genoeg monsters zijn genomen, maar hij adviseert ze wel om waakzaam te blijven. "De stam is resistent tegen de meeste schimmelbestrijdingsmiddelen die we hier gebruiken, dus telers zouden alternatieve middelen moeten gaan gebruiken als de stam hier aangetroffen wordt."

Bron: independent.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven