Ras bepaalt resultaat Keniaans avocadoseizoen

Het Keniaanse avocadoseizoen heeft tot gemengde gevoelens geleid wanneer naar de resultaten gekeken wordt. Voor het ene ras is het seizoen echt goed geweest, terwijl een ander ras leed onder het weer. Keitt Exporters Limited verhandelt Keniaanse avocado's en moest nogal wat uitdagingen het hoofd bieden om er een succesvol seizoen van te maken. 

Keitt Exporters Ltd exporteert avocado's uit Kenia naast ander fruit. Het avocadoseizoen kan op twee manieren beschreven worden, afhankelijk van het ras. Dipesh Devrai van Keitt Exporters Ltd zei dat het voor één ras het slechtste seizoen ooit was. "Het weer heeft dit jaar in Kenia een negatieve impact op de teelt gehad, vooral voor het ras Fuerte. Dit was het slechtste seizoen dat we voor dit ras ooit gezien hebben. De telers van Keitt hadden het moeilijk door de vertraagde regen en over het geheel heeft dit bijgedragen aan een terugval. De verwachting is dat het volgend seizoen beter zal zijn. Wat Hass avocado's betreft, was het seizoen in z'n geheel goed."

Het weer heeft een directe impact op de teelt die Keitt Exporters Ltd dit seizoen beschikbaar heeft. De verwachtingen zijn dat er 20% minder opbrengst is door het uitdagende seizoen. Keitt Exporters Ltd is op alle gebieden agressief om er zeker van te zijn dat ze aan hun doelafzet voldoen. Volgens Devraj zijn ze voorbereid op de volgende ronde. 

De export van Keniaanse avocado's naar China is een veelvuldig besproken onderwerp zowel in als buiten de media. Devraj erkent dat ze bijna zo ver zijn om de markt op te kunnen. "De handelsactiviteit tussen China en Kenia is op gang en we wachten alleen nog op markttoegang voor verse avocado's. Dit zal gaan via een Keniaans bureau, KEPHIS. Het lijkt erop dat Azië zich ook openstelt voor bewerkt fruit, wat zorgvuldig bewerkt wordt - vers gesneden- volgens kant-en-klaar concepten."

"De toekomst op Chinese markten heeft veel potentieel door de hoge vraag. Dit zal een grote focus hebben de komende jaren, omdat we de verschuiving kunnen zien die de sector heeft gemaakt. Wanneer ik langs de gewassen loop in de belangrijke teeltgebieden, dan zie ik dat steeds meer telers overstappen op het telen van avocado's in plaats van lokale groenten en thee-gewassen. Een beetje gewasrotatie is essentieel om een goede vruchtbaarheid en bodemgezondheid te bewerkstelligen, omdat de grond dit nodig heeft. Maar ik zie steeds meer zaailingen geplant worden."

China is niet de enige markt waar Keitt Exporters Ltd een oogje op heeft. Hoewel het een geweldige nieuwe markt is, heeft het bedrijf ook een sterke poot in Europa en op andere markten, waar ze een goede omzet voor hun producten krijgen. "Voor Keitt Exporters Ltd hebben we andere sleutelmarkten zoals Europa, waar we een exclusieve partner voor Roveg Fruit zijn. We zijn ook sterk in het Midden- en Verre Oosten, Rusland en Turkije. Dit seizoen zijn de prijzen voor ons verbeterd. We hebben we geweldige opbrengsten behaald en konden leveren toen anderen een aanbodtekort hadden. Dit heeft ons geholpen om betere prijzen dan vorig seizoen te behalen."

De Keniaanse avocadoteelt is de afgelopen vijf jaar veranderd. Steeds meer telers stapten over op avocado's en groei is een logisch gevolg. "We kunnen zien dat onze avocado's een sterke wortelstok hebben. Dat geeft de plant een stevige basis. Dankzij uitgebreide training hebben we groot- en kleinschalige telers succesvol gemaakt. We hebben de afgelopen acht maanden meer zaailingen verladen dan ooit. Dat geeft ons het vertrouwen dat we de marktleider blijven met goede service voor onze mondiale klanten."

Voor meer informatie:
Dipesh Devraj
Keitt Fresh Limited
Tel: +254 722 204 391
Email: dipesh@keitt.co.ke  
www.keitt.co.ke 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven