Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Roze tomaten ontberen marketing- en promotieplan

In Polen is het kastomatenseizoen in volle gang. Over het algemeen lijkt het een veelbelovend seizoen te worden, maar de steeds hogere temperaturen zouden op de lange termijn voor problemen kunnen gaan zorgen. Eén Poolse exporteur is nu echter voornamelijk bezig met het opzetten van een goed marketingplan voor roze tomaten.

De teelt van tomaten in de glastuinbouwsector is half maart van start gegaan in Polen, wat bijna elk seizoen het geval is: "Het seizoen voor het plukken van deze tomaten is tussen juni en augustus en het seizoen zal rond oktober eindigen. Dat zal ook dit seizoen het geval zijn," zo zei Jan Nowakowski, manager bij Genesis Fresh, “Polen is al vele jaren geleden overgestapt op 'roze' tomaten, een tomatenras genaamd Tomimaru. Dit is een zeer smaakvolle tomaat die zeer populair is bij Polen. Ook telen we meer trostomaten. Dit seizoen zijn er minder ronde, losse tomaten beschikbaar in Polen, aangezien de vraag van supermarkten gericht is op roze tomaten en trostomaten. De export wordt beperkt tot losse, ronde tomaten, omdat deze overblijven. Je zou kunnen zeggen dat de Poolse markt nu minder exporteert en meer in het eigen land verkoopt."

De teelt van kastomaten verloopt goed volgens Nowakowski. “De totale oogst van kastomaten wordt jaarlijks geschat tussen de 950 en 1100 ha. De kwaliteit van de tomaten is elk jaar bovendien erg goed. Het volledige teeltproces staat dan ook onder strenge controle, dankzij moderne klimaat- en computerbesturingssystemen die ons volledige traceerbaarheid en duurzaamheid van de producten garanderen." Deze ontwikkeling betekent echter niet dat de teelt niet zo zijn uitdagingen kent. "Door de warme zomers hebben we problemen met de teelt van kastomaten. Het weer verandert en hoge temperaturen vertragen de ontwikkeling van de tomaten. Hierdoor hebben we een kleinere oogst per vierkante meter en een toename in de productiekosten, die sowieso al bijna elk jaar toenemen."

De tomaten die Genesis Fresh teelt, zijn voornamelijk bestemd voor de Europese markt: "Onze tomaten worden voornamelijk geëxporteerd naar West-Europese landen als Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland. Daarnaast hebben we ook klanten in Scandinavische landen en het zuiden van Europa, dus Poolse tomaten zijn bijna overal in Europa te vinden. Wit-Rusland en Baltische landen zijn onze naaste buren en ze importeren onze groenten en fruit altijd graag,” zegt Nowakowski. “In de komende jaren zullen we meer roze en trostomaten naar Europa gaan exporteren. Voor roze tomaten is een specifiek marketing- en promotieplan nodig om bekendheid voor het ras te genereren. Trostomaten zijn al heel bekend en zijn een goed alternatief voor de hoge productie van dit ras in Nederland."

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel. +48223783405
E-mail: info@genesisfresh.com 
www.genesisfresh.com

Publicatiedatum: