Overzicht wereldmarkt avocado's

De avocadomarkt is in Europa geheel omgeslagen. Waar het normaal wat rustiger is in de zomer, is dat nu niet het geval door een tekort aan avocado’s. Het tekort aan avocado’s op de Europese markt is te danken aan de markt in de Verenigde Staten. De gunstige prijzen zorgen dat veel van de export uit Peru en Mexico naar de VS gaat in plaats van naar Europa. Momenteel zijn Peru, Mexico en Zuid-Afrika de landen die in productie zijn. Colombia is ook in productie maar heeft kleinere volumes die vooral bedoeld zijn voor de binnenlandse markt en Europa. Men verwacht dat Chili over een maand in productie komt.

Peru: lagere productie dan vorig jaar
Op dit moment is Peru de grootste exporteur van avocado’s in Zuid-Amerika. Het volume van avocado’s in het land is kleiner dan vorig jaar. De teelt daalt van 351.000 ton naar een verwachte 305.000 ton. Dit komt vooral door een recordjaar in 2018 en het feit dat de avocadoboom het ene jaar een grotere opbrengst kan geven en het jaar daarop een kleinere opbrengst (Alternate bearing). 27-30% is bedoeld voor de export naar de Verenigde Staten, 55-57% voor Europa, 9% voor Azië en de overige productie is bedoeld voor Zuid-Amerika en Canada. De oogst in Peru gaat door tot eind september/ begin oktober. Een belangrijke ontwikkeling in de avocadoteelt in Peru is de verlenging van het seizoen door nieuwe technologie en nieuwe plantages in het noorden van het land. Door de nieuwe arealen in het noorden is het seizoen dit jaar een maand eerder begonnen.

Mexico: recordprijzen voor avocado’s
Vorige week was de prijs voor Mexicaanse avocado’s 650 peso’s ($33,80) per 10 kilo box, een recordprijs. De prijsstijging is te danken aan een lagere opbrengst van avocado’s wat de prijzen sinds eind april opdrijft. Eind juli verwacht men dat vraag en aanbod weer meer in balans komen. De Association of Avocado Growers in Mexico verwacht dat men voor het seizoen 2019/2020 meer dan een 1 miljoen ton avocado’s naar de VS kan exporteren, een stijging van 5,23% ten opzichte van het vorige seizoen. 188.513 ton avocado’s zal beschikbaar zijn voor de export naar andere markten.

Chili: nog niet in productie
Het duurt nog twee tot vier weken voordat het Chileense seizoen voor avocado’s gaat starten. De kans is groot dat het land zich eerst focust op de export van avocado’s naar de Verenigde Staten. Dit door de gunstige prijzen aldaar. Daarna zal de export naar Europa op gang komen.

Kenia: handelsakkoord met China doet export van avocado’s stijgen.
Het weer in Kenia heeft gezorgd voor een lagere productie van avocado’s. Dit had vooral een impact op de ‘Fuerte’ avocado. Het was zelfs het slechtste seizoen ooit voor de productie van deze variëteit. De verwachtingen zijn dat het volgende seizoen beter gaat verlopen. Bij een handelaar is hierbij de export van avocado’s teruggelopen met 20%.

Belangrijkste ontwikkeling op de exportmarkt van Keniaanse avocado’s is een toekomstig handelsakkoord met China. Als het handelsakkoord volledig actief is, dan verwacht men dat 40% van de avocado’s naar de Chinese markt zullen gaan. Momenteel is de Keniaanse avocadomarkt vooral gericht op Europa en de Verenigde Staten.

In 2017 was Kenia goed voor 38,9% van de totale export van avocado’s uit Afrika en voor 1,3% van de totale wereldhandel in avocado’s.

Zuid-Afrika: leverancier voor de Europese markt
De Zuid-Afrikaanse teelt van avocado’s moest haar raming van de productie bijstellen naar 14,5 miljoen kartons van 4 kilo. Dat is een miljoen minder dan oorspronkelijk gedacht en 30% minder dan de recordoogst van vorig jaar. De prijzen zijn goed en liggen voor de Hass variant rond de €14-15/ 4 kg. De belangrijkste bestemming voor de Zuid-Afrikaanse avocado’s is Europa. Enkele kopers willen de avocado’s laten invliegen vanuit Zuid-Afrika wat erg ongewoon is voor de tijd van het jaar. De prijzen zijn sterk door de situatie op de wereldmarkt. De gunstige prijzen voor Zuid-Afrikaanse avocado’s op de Europese markt kunnen stand houden tot het seizoen begint in Chili, gevolg door Spanje en Israël.

Nederland: Avocadomarkt slaat in anderhalve maand volledig om
Is de avocadomarkt normaal gesproken in de zomer weleens wat flauwer, dit jaar is daar geen sprake van. Hollandse importeurs vertellen dat de markt In anderhalve maand tijd volledig is omgeslagen. Belangrijkste oorzaak is dat Mexico minder avocado's levert dan verwacht en de Verenigde Staten een hoop handel wegtrekt voor goede prijzen. De Mexicaanse avocado's gaan nu vrijwel allemaal rechtstreeks naar de Verenigde Staten. Wat rest is de productie vanuit Peru, Colombia en Zuid-Afrika, aangevuld met een klein aanbod uit Kenia, maar Colombia zit in het laagseizoen en ook Zuid-Afrika heeft een kleinere oogst. Al met al, het is op en tekort. In mei was er nog een flinke prijsdip, waardoor de spelers in Europa juist wat terughoudend zijn geweest met de volumes. Inmiddels  zijn er niet voldoende avocado's om aan de vraag te voldoen. Importeurs verwachten dat deze situatie zeker tot medio augustus aan zal houden, daarna zullen er meer landen in productie komen.

België: avocado’s verkocht voordat ze de markt bereiken
Te weinig avocado’s zijn er momenteel op de markt in België. Een importeur vertelt dat de weinige avocado’s al verkocht zijn voordat hij ze binnen heeft gekregen. Er zijn simpelweg te weinig avocado’s om aan de vraag te voldoen in de markt en de prijzen zijn dan ook hoog.

Duitsland: Nauwelijks volume beschikbaar
De Duitse avocadomarkt bevindt zich momenteel in een impasse: Tot voor kort was er nog genoeg volume beschikbaar om aan de vraag te voldoen, de voorbije weken is de situatie echter compleet veranderd. Momenteel is er nauwelijks volume beschikbaar en moeten we blij zijn met elke partij die binnenkomt, meldt een importeur uit Hamburg. De prijzen zijn dan ook extreem hoog en schommelen rond de 20 euro per 4kg-colli. Hofleverancier van de zomeravocado's is momenteel Peru, aangevuld met kleine volumes uit onder meer Kenia. Mede door de krapte op de markt is er op dit moment geen vraag naar alternatieve rassen en is het enkel Hass dat de klok slaat.

Frankrijk: prijzen zullen niet dalen tot november
In het algemeen is het seizoen compleet anders dan vorig jaar. Peru heeft 12% minder productie dan vorig jaar. Californië heeft weinig geteeld dit jaar en dus vraagt de markt in de VS veel van productielanden in Latijns-Amerika met hoge prijzen. Deze ontwikkelingen zorgen voor minder avocado’s op de Europese markt. De prijzen zijn hierdoor hoog en liggen momenteel in Frankrijk rond de €15-17/4 kg. De prijzen zullen pas dalen rond november met de komst van Spaanse en Israëlische avocado’s. De vraag groeit nog altijd, vooral de Hass is populair in Frankrijk, de ‘green skin’ minder.

Spanje: lokale consumptie moet groeien
Eind mei was de opbrengst van de avocado-oogst in Spanje 55.000 ton met prijzen rond de €2,50 en €3,- per kilo op het veld. De teelt breidt zich uit in Spanje, net zoals in de rest van de wereld en de vraag naar avocado’s blijft nog altijd groeien. Spanje heeft momenteel meer dan 15.000 hectare aan avocado’s waarvan de helft zich in Malaga bevindt. Het is echter moeilijk om de teelt van avocado’s in deze regio uit te breiden door het watermanagement en dus worden er nieuwe arealen aangelegd in andere regio’s zoals Huelva, Cadiz, Valencia, Alicante en ook in Portugal. De consumptie van avocado’s in Spanje ligt lager dan in andere landen (1 kilo per hoofd). Ongeveer de helft van Frankrijk en het VK en een derde van Scandinavië. De sector probeert de avocadoconsumptie te stimuleren in Spanje om het niveau van Frankrijk te bereiken. Voor volgend jaar wordt een goed jaar verwacht en een oogst die 10% hoger kan liggen dan dit seizoen.

Italië: productie van Siciliaanse avocado’s neemt toe
Op de Italiaanse groothandelsmarkt worden er momenteel avocado’s verkocht uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Het seizoen van avocado’s uit Sicilië is net geëindigd met positieve resultaten. De vraag naar avocado’s is wat gezakt ten gunste van het zomerfruit maar over het hele jaar gezien blijft de vraag stijgen. De vraag is momenteel hoger dan het aanbod.

De Siciliaanse avocadoteelt is nog niet in volle productie en zit dit jaar op 50%. Dit seizoen zijn er 700.000 ton avocado’s geteeld, voornamelijk ‘Hass’ en in mindere mate Fuerte. De formaten van de Italiaanse vruchten zijn gemiddeld. Het nieuwe seizoen loopt momenteel een vertraging op van een maand door een koude lente al is het nog uiterst onzeker. 

De prijzen stijgen momenteel op de groothandelsmarkt voor de Zuid-Afrikaanse avocado’s. De prijs van de Peruviaanse Hass avocado is stabieler. Momenteel ligt de prijs rond de €21/4 kg voor Peruviaanse Hass avocado’s op de markt in Rimini.

China: afhankelijk van importmarkten
De avocado is een product dat steeds meer in populariteit wint op de Chinese markt. Vooral bij de jongere generatie ligt de avocado goed. Doordat zij meer gefocust zijn op een gezonde levensstijl en de avocado een voedingsrijke vrucht is, wordt er vooral door jongeren avocado’s gegeten. Oudere generaties hebben het wat moeilijker en hebben wat langer de tijd nodig om aan de avocado te wennen. 

China is hard op weg om zelf avocado’s lokaal te produceren. Nu is China nog vooral afhankelijk van de import uit Mexico, Peru en Chili. In mei viel de prijs flink omlaag, omdat bedrijven grote volumes tegelijkertijd importeerde uit Chili. Vorig jaar in mei was de prijs goed, en dat trok veel investeerders voor dit jaar aan, waardoor er te veel aanbod was in een korte tijd. Momenteel is de prijs weer omhoog aan het gaan. Het import seizoen van Peruaanse avocado’s is bijna afgelopen en de Mexicaanse avocado’s komen alleen in kleine getale binnen. Hierdoor stijgt de prijs en is de prijs nu zelfs wat hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Japan: nieuwe importmarkt in Indonesië
De vraag naar avocado’s in Japan neemt gestaag toe en is gegroeid tot 74.000 ton in de laatste vijf jaar. Japan teelt zelf geen avocado’s en dus is de markt afhankelijk van import uit de Verenigde Staten, Mexico, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Peru en Chili. Momenteel is het land in bespreking met Indonesië om ook uit dit land avocado’s te importeren. De eisen die Japan stelt aan de import van verse groenten en fruit zijn streng. Toch is de procedure voor toestemming van export van avocado’s minder streng dan andere producten door de vraag in het land.

Verenigde Staten: aanbod begint te groeien op de markt
De oogst in Californië is significant gereduceerd dit seizoen. Men schatte een opbrengst van ruim 77.000 ton avocado’s tegenover 170.000 tot 181.000 ton vorig jaar. De prijs voor een halve kilo avocado’s was in april $1,70, daarna daalde de prijzen tot $1,30-1,40 en stegen vervolgens sterk tot $2,30. Opnieuw zakt de prijs weer wat tot $2-1,85.

Naast Californië haalt de VS avocado’s uit Mexico en Peru. De prijs van Mexicaanse avocado’s is sterk gestegen en door de prijsontwikkelingen op de Amerikaanse markt heeft Peru een groot deel van haar productie verscheept naar de VS i.p.v. naar Europa. De oude oogst van Mexicaanse eindigt in 2 weken en de oogst van de ‘Flora Loca’ is gestart op 1 juli. De Mexicaanse telers zijn de hoge prijzen voor avocado’s niet gewend (100 Peso’s/kg i.p.v. de 20-30 Peso’s/kilo die men gewend is). Als Californië en Peru uit productie zijn verwacht men opnieuw een sterke prijsstijging tussen augustus en september als de meeste avocado’s uit Mexico zullen komen.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven