Fall Creek Nursery ziet potentieel blauwe bessen in Afrika

Fall Creek Nursery heeft besloten dichter bij de Afrikaanse sector te komen door een dochteronderneming op te richten in de West-Kaap, die zich in eerste instantie richt op Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Eswatini (Swaziland).

Blauwe bessen (copyright: Fall Creek Nursery) 

De blauwe bessen van Fall Creek zijn niet onbekend in Zuid-Afrika, waar de planten van het Amerikaanse bedrijf enkele van de eerste blauwe bessen waren die ongeveer twintig jaar geleden werden geteeld en werden afgezet via een lokale partner. Fall Creek Nursery nam deel aan de introductie van blauwe bessen in het land en werkte aan de fytosanitaire protocollen voor de import van nieuwe variëteiten en de teelttechnieken om het gewas commercieel levensvatbaar te maken.

Terwijl de Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector volwassen werd, "is er een eind gekomen aan het gesloten model waarin we betrokken waren", zegt Burgert van Dyk, die in mei van dit jaar na bijna 26 jaar bij de SAPO Trust, de Zuid-Afrikaanse Plant Improvement Organization, werd aangesteld als regionale directeur.

Er zal een kwekerij gewijd aan Fall Creek-variëteiten worden opgericht in de West-Kaap (de precieze locatie is nog niet definitief).

"We zullen in Zuid-Afrika hetzelfde uniforme bedrijfsmodel introduceren waarmee we de rest van de sector de afgelopen 42 jaar hebben gediend - een open model van beschikbaarheid op basis van twee pijlers. De eerste zijn de open catalogusvariëteiten van verschillende door Fall Creek beheerde programma's, inclusief zijn eigen programma's, waarvan sommige een eenmalige royalty hebben, maar zonder downstream marketingverplichtingen. De tweede pijler bestaat uit de Fall Creek Collection, een selectie van nieuwere variëteiten waarvan Fall Creek de commercialisering wereldwijd standaardiseert. Het wordt aangeboden op een serviceplatform met verbeterde technische ondersteuning en pijplijntoegang tot toekomstige variëteiten, die voortkomt uit onze wereldwijde initiatieven voor toegepast onderzoek."

Fall Creek Nursery's faciliteit in Pleasant Hill (Oregon,VS; copyright: Fall Creek Nursery)  

Fall Creek streeft naar risicoverlaging van de adoptie van nieuwe variëteiten 
"Nieuwe variëteiten brengen nieuwe risico's met zich mee en telers staan ​​onder verhoogde druk om te innoveren en de adoptie van nieuwe cultivars te versnellen", zegt hij. "Er is gevaar in deze druk omdat niet alle variëteiten gemakkelijk te telen zijn en niet alle variëteiten geschikt zijn voor elke teler of regio."

"We streven ernaar om via dit model het risico van de adoptie van nieuwe variëteiten voor de professionele telers van de sector te verlagen. De voorwaarden zijn vast en gebaseerd op abonnementen. Kosten voor de planten en royalty's zijn standaard en downstream royalty's worden vastgesteld en onder de kosten van andere standaard tuinbouwproductiemiddelen gezet zoals meststoffen en chemicaliën", legt Burgert uit. "Onze eerste prioriteit is om de groeiende sector en consumenten van blauwe bessen over de hele wereld te bedienen."

Hij merkt op dat Fall Creek in andere gebieden een programma heeft dat meer doet denken aan wat men ziet in boomvruchten en druiven, opgebouwd rond zowel marktwaardecreatie als variëteiten. "Het is meer gericht op telers en marketeers. Als en wanneer de tijd rijp is, kan dit in de toekomst ook naar Zuid-Afrika komen."

Luchtfoto van de Fall Creek faciliteiten in Spanje (copyright: Fall Creek Nursery)  

In Mexico en Spanje ontwikkelde variëteiten met nul en lage koudebehoefte
Het Afrikaanse aanbod van Fall Creek Nursery zal vooral bestaan uit variëteiten met een nul of lage koudebehoefte, ontwikkeld op hun Mexicaanse en Spaanse veredelingsvestigingen. "Deze variëteiten zouden geschikt zijn voor het klimaat van de Noord-Kaap en Namibië, waar vergelijkbare omstandigheden zijn als in Spanje en Baja California, en op lagere breedtegraden en hoger gelegen gebieden in het verre noorden van Zuid-Afrika, welke vergelijkbaar zijn met Centraal-Mexico."

"Er is best wat interesse in onze blauwe bessensoorten van Zuid-Afrikaanse telers - om twee redenen. Ten eerste om te zorgen voor een risicospreiding in een landbouwbedrijf, ter compensatie van de cyclische aard van het rendement op sommige grondstoffen. Blauwe bessen presenteren zich steeds meer als een lucratieve kans, het rendement ziet er goed uit en het is een wereldwijd groeiend product. De tweede reden is om hun personeel en faciliteiten optimaal te gebruiken tijdens het laagseizoen."

Verder wijst hij erop dat de vraag naar blauwe bessen met lage koudebehoefte vroeg komt, wat de Zuid-Afrikaanse telers uit marketingoogpunt heel goed uitkomt.

In de kas van Fall Creek in Jalisco (Mexico; copyright: Fall Creek Nursery)  

Fall Creek levert momenteel aan Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika met hun model. "We doen dit met meerderheidsdeelnemingen in de Verenigde Staten, Mexico, Peru, Spanje en Nederland, en sublicentie overeenkomsten in Canada, Chili, Colombia, Argentinië en Egypte."

Voor meer informatie:
Burgert van Dyk
Fall Creek Nursery
Tel: +27 82 454 2285
Email: burgertvd@fallcreeknursery.com
https://www.fallcreeknursery.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven