Andries du Preez, San Miguel South Africa

"Ik denk dat het een goed citroenenseizoen wordt voor Zuid-Afrika"

In de Sundays River Valley is San Miguel ongeveer op een derde van de citroenoogst die enkele weken vertraging heeft opgelopen door langzame kleuring. Hoewel de citroenen te laat zijn, zijn de Navels van de Oostkaap al vroeg begonnen, waardoor de pakhuizen onder druk zijn komen te staan. Bij San Miguel South Africa is er vorige week een einde gekomen aan de Cara Cara navels en de oogst van Nadorcott zal deze week van start gaan.

De citroenen die geoogst worden hebben goede maten - 100, 113 - en ze zijn best tevreden met de kwaliteit, zegt Andries du Preez, country manager van San Miguel. Het is een product waar ze sterk in zijn en wat tot 35% van hun gehele portfolio van citrus in Zuid-Afrika bedraagt.

Hun huidige export van citrus uit Zuid-Afrika loopt tot 70.000 ton per jaar, met een waarde van ongeveer € 49 mln.

Foto's: San Miguel South Africa

Grote vraag vanuit Europa naar citroenen
"We zien een sterke vraag naar citroenen uit Europa. Dat is nog steeds een goede markt voor ons, waar wij misschien onze focus meer op richten dan andere exporteurs vanwege de sterke banden van San Miguel met Europa en het gebied rond de Middellandse Zee in het bijzonder. Europa ontvangt nog steeds ongeveer 40% van onze export. We richten ons op supermarkten, in de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in het Midden-Oosten en Canada."

De citroenen van San Miguel komen ook uit Argentinië en Uruguay, twee landen die overlappen met het Zuid-Afrikaanse seizoen. Argentinië exporteert dit seizoen minder vanwege druk op de kwaliteit als gevolg van regen. "Ik denk dat dit een goed seizoen wordt voor de Zuid-Afrikaanse citroenen in Europa."

Citroenen van verwerkingskwaliteit worden naar Venco Fruit Processors gestuurd, waar San Miguel een aandeelhouder van is. Het betreft een faciliteit in Addo waar citroenproducten als citrusolie, -sap en -aroma's worden geproduceerd. "Onze citroenhandel in Zuid-Afrika bestaat voor 15 tot 20% uit verwerking en het is een goede lijn, die op dit moment behoorlijk concurrerend is qua rendement. Het helpt echt om een ​​verscheidenheid aan markten te hebben, bijvoorbeeld in een jaar met een hoge incidentie van windschade en last van wolluis zoals we dit jaar hebben gezien. We exporteren ook fruit van verwerkingskwaliteit naar het Verenigd Koninkrijk."

Klanten in Frankrijk ontvangen chemicaliënvrije citroenen van San Miguel South Africa.

San Miguel South Africa krijgt zijn vroegste citrusvolume van telers in het noorden van het land, bijvoorbeeld Valencia's voor Europa vanaf deze week, en grapefruit (geen grote volumes), waarvoor Europa er op dit moment veelbelovend uitziet, zegt hij.

San Miguel richt zich op uitbreiding late navels
Met betrekking tot China merkt Du Preez dat hij zich een beetje zorgen maakt over het volume sinaasappelen dat al naar die markt is gegaan, maar hij merkt ook op dat de prijzen voorlopig standhouden. Ze vermijden de Chinese groothandelsmarkt zo ver als dat mogelijk is, en kiezen in plaats daarvan voor retailers en andere strategische markten.

Wat betreft de daling van de volumes van de Zuid-Afrikaanse navel (uit de noordelijke teeltgebieden), verwacht hij niet dat de gevolgen voor de export bijzonder groot zullen zijn. De binnenlandse sinaasappelmarkt is erg sterk geweest en bovendien neemt de aanwezigheid van Spanje en Egypte een steeds grotere plaats in op de wereldwijde sinaasappelmarkt.

"Dit is iets waar we ons zeker zorgen over maken. Egypte is enorm concurrerend op het gebied van kosten, en elk jaar wordt de overlap tussen hun late variëteiten en onze vroege variëteiten, en andersom, groter. Dat is de reden waarom de portfolio van cultivars van een bedrijf zo essentieel is."

Daarom verwijdert San Miguel, net als veel andere Zuid-Afrikaanse citrustelers, elk jaar een aantal vroege navelboomgaarden om deze te vervangen met lucratieve late navels zoals Cambria en Witkrans, beide Zuid-Afrikaanse cultivars met kenmerken die met name in trek zijn op de Chinese markt (zoals een stevige schil), of citroenen of, natuurlijk, zachte citrus.

Eerste Chinese Nadorcott campagne in samenwerking met ClemenGold
Het is het eerste seizoen waarin ze zachte citrus telen die onder netten is geteeld en ze zijn erg blij met de resultaten, zegt Du Preez. Zonnebrand en de alomtegenwoordige windschade van dit seizoen is aanzienlijk verminderd. In de Sundays River Valley hebben ze nog niet veel hectares onder het net, ongeveer 70 ha van de 1.050 ha. (Hun proeven met het telen onder netten bestonden uit het bedekken van delen van alle boomgaarden, zelfs vroege navels, om de effecten te observeren.)

Hun clementines en Nova's zijn ingepakt, nu richten ze hun aandacht op Nadorcotts en Orris. Voor de eerste keer brengt San Miguel dit seizoen de grote hoeveelheden van hun Nadorcotts in samenwerking met ClemenGold in China op de markt. Kleinere hoeveelheden zullen naar het Verenigd Koninkrijk, de EU en Canada gaan.

De Peruaanse en Uruguayaanse teelt van San Miguel levert zachte citrus aan de Amerikaanse markt.

San Miguel's verpakkingscentrum in de Sundays River Valley

Havenproblemen vereisen een zorgvuldige planning en extra kosten
"Onze grootste uitdaging hebben betrekking tot de problemen in de haven", sluit hij af. "We hebben aanzienlijke volumes verplaatst van Port Elizabeth naar Durban en Kaapstad. De situatie is nog steeds beheersbaar hoewel het extra kosten en zorgvuldige coördinatie vereist om onze klanten te blijven bedienen. We zijn gelukkig nog steeds in staat om al onze leveringen te verzenden."

Het Zuid-Afrikaanse filiaal van het Argentijnse bedrijf heeft twee verpakkingscentra in de Sundays River Valley, waar het het grootste deel van het afgelopen decennium productievestigingen heeft verworven, en verpakt zijn citrus in een verpakkingscentrum in Patensie.

Het bedrijf heeft onlangs de Thudana Citrus Company opgericht om 120 telers een aandeel van 30% te geven in een complete citrusactiviteit in de Sundays River Valley ter waarde van € 12,5 mln, inclusief opleidings- en ontwikkelingsprogramma's voor begunstigden - een initiatief dat het bedrijf in de context plaatst van economische rechtvaardigheid, gezien het verleden van Zuid-Afrika.

Terwijl San Miguel betrokken is bij de avocado- en tafeldruifsectoren in Peru, heeft het bedrijf geen strategie voor die vruchten in Zuid-Afrika, waar het alleen actief is in citrus.

Andries du Preez
San Miguel South Africa
Tel: +27 41 368 9015
Email: adupreez@sanmiguelglobal.com
http://sanmiguelglobal.com/en

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven