Turkije: vraag naar rode uien uit EU en Midden-Oosten

In het Turkse Erdek worden rode uien geteeld die vorig jaar een geografische indicatie ontvingen van het Turkish Patent Institute. Telers telen rode uien in vijf regio's in de streek. Terwijl de oogst draait, zijn rode uien in trek in Europa en het Midden-Oosten. 

De regio Ballipinar teelt ongeveer 1.500 ton rode uien volgens Necmi Sezer. De gemeenteambtenaar zei dat dit jaar erg productief was. "De belangrijkste bron van inkomsten voor ons dorp zijn rode uien. We besteden onze dagen en nachten aan uien. We verdienen ons brood met dit product. Als de prijzen goed zijn, dan is het voor de teler een goed seizoen."

De exportvraag is welkom. "In ons dorp planten telers uien op een gebied van 30 ha die 1.500 ton kunnen opbrengen. Dat is een mooi aantal. We verdubbelden onze teelt in vergelijking met vorig jaar."

Ozlem Sari van de Agricultural Chamber en The Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey's (TOBB) tourism beweerde dat hun doel is de opbrengsten te verhogen en ervoor te zorgen dat telers meer verdienen. "Rode uien hebben momenteel zaden die al 80 jaar bestaan. Dat moeten we beschermen. Zodra dit bereikt is, moet met gezonde zaden geplant worden."

Sari benadrukte dat verschillende opslagmethodes voor rode uien ontwikkeld moeten worden. "We moeten ze in de koelopslag bewaren en in plakjes of geroosterd verhandelen. Dit jaar verwachten we een hogere opbrengst. Vorig jaar hadden we tijdens het planten last van regen. Dit jaar is de kwaliteit goed, waardoor de oogst een succes zal zijn. Er is veel vraag naar rode uien vanuit het buitenland. We ontvingen vragen uit de EU en landen in het Midden-Oosten, de VAE en Israël. Ze willen allemaal rode uien. We zullen eerste de binnenlandse markt voorzien en daarna de rest exporteren." 

Bron: Dunya


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven