Conclusie EU

Egyptisch voedselcontrolesysteem in overgangsfase

Volgens het DG SANTE rapport bevindt het Egyptische controlesysteem op microbiologische risico's in voeding van plantaardige herkomst voor export naar de EU zich in een overgangs- en hervormingsfase. Hun beoordeling betrof officiële controlesystemen tijdens de teelt en de bewerking van voeding van plantaardige herkomst met een focus op vers en diepgevroren zachtfruit en kruiden en specerijen. 

Volgens de beoordeling kunnen dergelijke controles ervoor zorgen dat aardbeien, kruiden en specerijen geteeld worden onder omstandigheden die voldoen aan de EU eisen voor hygiëne voor primaire teelt en bewerking. 

De controle, die eind januari/begin februari werd uitgevoerd, was op exportbedrijven voor aardbeien, kruiden en specerijen, een dienstverlener voor ontsmettingsmiddelen voor kruiden en specerijen en vier teeltbedrijven die dergelijke producten telen.

Egypte kreeg met deze controles te maken doordat in het verleden een grote uitbraak in de EU gelinkt werd aan de consumptie van voeding van plantaardige herkomst uit het land. Volgens Egyptische gegevens was de export van verse en gedroogde kruiden en specerijen naar de EU bijna 12.900 ton in 2018 vergeleken met 10.266 ton en 11.660 ton in de twee jaar ervoor. 

Exportaardbeien waren 103.300 ton voor verse en 57.500 ton voor diepgevroren in 2018. Het jaar daarvoor zag een export van 65.280 ton voor vers en 32.000 ton voor diepgevroren exportaardbeien naar de EU. 

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven