Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Poolse honingbesseizoen duurde maar twee weken

Normaliter zou het honingbessenseizoen in Polen nu tegen z'n einde lopen. Zo ging het niet door de klimaatverandering die resulteerde in een seizoen dat slechts twee weken duurde in plaats van een volle maand. De honingbes wordt ook wel blauwe honingbes, Siberische blauwe bes of haskap bes genoemd.

Gewoonlijk loopt het seizoen in Polen van midden juni tot midden juli, maar volgens Anna Litwin, eigenaar van Blue Haskap, was dit jaar heel anders. "We werken sinds 2012 met honingbessen, die ook wel haskap bessen genoemd worden, en elk jaar is weer anders. Dit jaar begon het seizoen eind mei en duurde het tot midden juni, wat inhoudt dat het slechts twee weken duurde. Het klimaat is daadwerkelijk aan het veranderen en we kunnen het zelf zien gebeuren. Eerst hadden we een droge lente, toen vorst tijdens de bloeiperiode, gevolgd door hagel en stormen in mei, een echte hittegolf tijdens de oogsttijd en als klap op de vuurpijl kregen we te maken met vogels die dol zijn op honingbessen. Al met al een erg moeilijk seizoen en we hebben te kampen met 40-50% minder opbrengst dan vorig jaar."

Honingbessen zijn nog niet erg populair, wat voornamelijk komt door het feit dat consumenten niet weten dat ze bestaan. "Het afzetten van deze bessen is een uitdaging, omdat ze nog behoorlijk onbekend zijn. Maar de registratie van de honingbes in Europa veranderde dit al een beetje. Klimaatverandering blijft een uitdaging omdat het weer onvoorspelbaar is. Daarom is er niet veel dat we kunnen veranderen om deze zaken in de toekomst te voorkomen. We kunnen bijen niet dwingen om bloemen tijdens de vorst te bestuiven, dus we kunnen niets doen. We zijn nog steeds op zoek naar rassen die beter geschikt zijn voor het Poolse klimaat, maar dat kost tijd. Wanneer de bessen beginnen te rijpen, kunnen we de struiken met netten overdekken om ze tegen vogels te beschermen, maar we moeten ook een goede oogstmachine vinden die niet veel van de oogst verloren laat gaan zoals nu gebeurt."Sinds de honingbes in Europa geregistreerd is, heeft Blue Haskap nieuwe markten gevonden. "Tot vorig jaar waren de voornaamste exportlanden voor diepgevroren honingbessen het VK, Canada en Japan. Nu de bessen in de EU geregistreerd zijn, krijgen we verzoeken uit West-Europa en enkele Aziatische landen zoals China, Vietnam en Indonesië. Ik zie ook een groeiende binnenlandse vraag. De honingbes is moeilijk te leveren door de zachtheid van het fruit, wat inhoudt dat lang transport ze gemakkelijk vernietigt. Dit is een van de redenen waarom we betere en sterkere rassen proberen te vinden die beter geschikt zijn voor lange verladingstijden. We staan trouwens bijna op het punt een en ander op de markt te presenteren."

Als het honingbesseizoen rampzalig is, dan heeft Blue Haskap nog wat ander fruit achter de hand. "De honingbes is ons belangrijkste product. We leveren ze vers en diepgevroren als sap en jam. We hebben ons eigen honingbessenteeltbedrijf en werken direct met andere honingbessentelers samen om een grotere hoeveelheid ruw materiaal te hebben. Maar ons bedrijf bevindt zich tussen de grootste appelboomgaarden in Europa, waardoor we natuurlijk ook met conventionele en bio-appelen werken. Momenteel bieden we blauwe bessen, paprika's, courgettes en aubergines aan. Later ook kersen, pruimen, kool, uien, wortelen, rode bieten en andere producten. Onze belangrijke markt hiervoor is West-Europa, maar we hebben ook klanten in Scandinavië, de Baltische staten, Hongarije, Roemenië, Belarus, Servië enz. Maar we kijken altijd uit naar nieuwe markten!"

Voor meer informatie:
Anna Litwin
Blue Haskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com 
www.bluehaskap.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven