Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Djûke van der Maat, Nieuw Slagmaat

“Perziken zijn een uit de hand gelopen grap”

Tholen – De eerste perziken zijn deze week geoogst uit de boomgaard van teeltbedrijf Nieuw Slagmaat uit het Utrechtse Bunnik. Er werden bij wijze van experiment een paar perzikenbomen geplant. “Gewoon om eens te kijken hoe het zou uitpakken,” vertelt Djûke van der Maat. Conclusie? “Met de aandacht, die we krijgen voor onze perziken, is het toch een beetje een uit de hand gelopen grap geworden,” lacht Djûke.

De perziken zijn van goede smaak

De smaak van de perziken is goed al is men wat te laat begonnen met het plukken van het fruit. De perziken zijn binnenkort beschikbaar voor de verkoop in de landwinkel van het teeltbedrijf. “We zijn misschien als teeltbedrijf de eerste in Nederland die perziken hebben. Veel mensen hebben al langer zo’n boom in de tuin staan.”

Appelen en kersen
De perziken zijn een grapje, de serieuze handel voor Djûke zit in de teelt van kersen, appelen en kiwi’s. “We zitten nu midden in het kersenseizoen en de kersen zien er prima uit op het moment. De fruittelers proberen rond deze tijd wat meer aandacht voor hun kersen en appels te krijgen maar nu kijkt iedereen naar de perziken. Voor de kiwi’s breekt het seizoen pas aan rond november, december. De vruchten hangen er momenteel wel goed bij.” De opbrengst van het fruitteeltbedrijf gaat voor de helft naar supermarkt Marqt, de andere helft wordt her en der afgezet, deels bij de eigen landwinkel.

Kiwi’s
Het idee om te beginnen met kiwi’s deed Djûke op tijdens haar reis in Nieuw-Zeeland. Ze kwam daar terecht bij fruittelers via een beurs van het Nuffield Scholarship. Dit is een programma dat beurzen aanbiedt aan innovatieve telers wereldwijd. Djûke kreeg in 2011 een beurs door haar inzet in directe verkoop, verduurzaming en plaagbestrijding in de fruitteelt en kwam terug in Nederland met het idee om kiwi’s te telen.

Nuffield Scholarship
“Momenteel zijn de inschrijvingen voor het Nuffield programma weer begonnen en we zien dat de animo bij Nederlandse fruittelers toch beter kan. Er zijn 5 tot 6 beurzen te verdelen onder Nederlandse landbouwers en daar mag best weer eens een fruitteler tussen zitten,” vertelt Djûke. Per scholar is er een beurs beschikbaar van tussen de € 7.500 en € 15.000. “Zelf heb ik er veel van geleerd en met deze beurs kun je als teler voor in totaal 6 weken, binnen anderhalf jaar, naar het buitenland om daar bij andere telers te gaan kijken hoe zij het aanpakken.”

De inschrijvingen voor het Nuffield Scholarschip lopen nog tot 1 september 2019. Voor meer informatie over deze beurzen: www.nuffield.nl

Voor meer informatie:
Nieuw Slagmaat
Marsdijk 5
3981 HE Bunnik
Tel: +31 (0)30 – 63 71 539
info@nieuwslagmaat.nl
www.nieuwslagmaat.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven