'Voeding en beweging bevorderen herstel patiënt'

Om zo goed mogelijk te herstellen na een ernstige ziekte, moet er in het ziekenhuis systematisch aandacht zijn voor voeding en beweging. Dat is de overtuiging van Peter Weijs, de nieuwe hoogleraar Voeding & Beweging van Amsterdam UMC. "Voeding en beweging zijn zo vanzelfsprekend, dat we er niet bewust aandacht aan schenken bij een ziekenhuisopname. Dat moet wel. Juist op zo’n kritisch moment kan aandacht voor de juiste voeding en voldoende beweging achteruitgang op korte termijn verminderen en herstel na de ziekenhuisopname bevorderen”, aldus Weijs. 

"Mijn moeder van 85 jaar werd onlangs opgenomen in het ziekenhuis", vertelt de hoogleraar. "Ze moest stil blijven liggen en ze kreeg vrijwel geen eiwit. Als je plotseling geen eiwit eet, verliest je lichaam eiwitten. Daarnaast verlies je spiermassa, als je stil blijft liggen. Dit gebeurt ook zonder ziekte, maar als je ziek bent, kan de situatie snel verergeren. Iemand van 85 jaar heeft weinig kans om die spiermassa na verblijf in het ziekenhuis weer terug te krijgen, omdat oudere mensen over het algemeen veel minder bewegen. Zodoende kan het acute verlies van spiermassa in het ziekenhuis bijdragen aan de chronische afname van spiermassa. Dit gaat ten koste van vitaliteit en zelfredzaamheid. 

Individueel voedingsplan
"Er moet volgens mij meer aandacht zijn voor een individueel voedingsplan in combinatie met een bewegingsplan. Daardoor zal een patiënt beter herstellen. En misschien ook eerder naar huis kunnen gaan. Daar moet je als ziekenhuis beleid op maken." Artsen moeten volgens Weijs voorkomen dat de patiënt veel minder eiwit eet, ook als de patiënt geen eetlust heeft. "Voldoende beweging zorgt ervoor dat het voedingseiwit tot versterking van de spieren leidt. De combinatie van juiste voeding en beweging is dus essentieel. Verlies van spiermassa veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten, zoals hart- en vaataandoeningen en ontregeling van de stofwisseling. Om fitter te worden, moet je voldoende eiwitten eten én voldoende bewegen."

Samenwerking tussen verschillende professionals
De afdeling diëtetiek en voedingswetenschappen van Amsterdam UMC zet zich in voor optimale voedingszorg en zal de komende jaren meer praktijk- en zorggericht onderzoek doen, in samenwerking met onder andere de Hogeschool van Amsterdam waar Weijs lector is.Volgens Weijs is er al veel kennis over leefstijlinterventies buiten het ziekenhuis. “Om ze in het ziekenhuis in te zetten, moeten ze op maat gemaakt worden voor verschillende patiëntengroepen. En er moet goed worden samengewerkt tussen verschillende professionals, zoals diëtisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en artsen. Deze leerstoel Voeding & Beweging - met bijzondere aandacht voor eiwit - laat zien dat er aandacht is voor juist de combinatie van voeding en beweging, nu ook meer en meer in de medische zorg.”

Bron: Amsterdam UMC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven