Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fotoreportage: de bedrijfsleiding van T. Brun Frischgemüse

"We zien nog steeds goede afzetmogelijkheden voor snackwortelen"

Op de wortelakkers in Duitsland wordt sinds enkele weken vlijtig geoogst: ook bij T. Brun Frischgemüse - één van de grootste leveranciers van de Duitse levensmiddelenhandel - heerst er momenteel topdrukte. Sinds enkele jaren zet het wortelbedrijf dat gevestigd is in Borken in het bijzonder in op snackwortelen: ondanks de snelle ontwikkeling van dit productsegment op de Duitse markt ziet directeur Tobias Brun nog meer afzetpotentieel in Duitsland. FreshPlaza was ter plaatse in Borken voor een gesprek over de aankomende oogst, groeikansen en - niet in de laatste plaats - de passie voor snackwortelen.

Ga hier naar de volledige fotogalerij.


Directeur Tobias Brun toont verse snackwortelen uit lokale teelt. 

De actuele hitte in Duitsland is ook bij het teeltbedrijf in Borken te merken, vertelt Tobias Brun. Momenteel heeft men de situatie op de akkers nog met behulp van irrigatie in de hand. Maar ook dit jaar was er reeds sprake van oogstuitval: "De nieuwe oogst is in week 26 van start gegaan: vroege wortelen kunnen we tot nu toe nog naar behoefte leveren. Hoe de wortelen voor bewaring zich zullen ontwikkelen, is op dit moment moeilijk in te schatten - want de gewassen zijn nog in een jong stadium. De prijzen voor de eerste Duitse wortelen waren erg goed, vraag en aanbod zijn desondanks te overzien. Momenteel gaan we daarom nog van een normaal seizoen uit", aldus Tobias.


Tobias Brun in de productiehal.

Snackwortelen: oogstvervroeging en -verlenging
In tegenstelling tot de conventionele wortelen kon men de snackwortelen reeds een maand eerder oogsten. Op 20 mei werden de eerste snackwortelen van het huidige seizoen geoogst. Na de eerste teeltpogingen in 2014 zijn de snackwortelen nu sinds drie jaar in volle productie. Al van het begin af aan was de Duitse retail bereid om kwalitatief hoogwaardige en smaakvolle snackwortelen van Duitse bodem af te nemen, vertelt Tobias. In de praktijk is het echter erg moeilijk om de kwetsbare snackwortelen in de gewenste kwaliteit te leveren. "We hebben door onze kennis en ervaring de teelt reeds zo ver als mogelijk kunnen vervroegen. Na het einde van de vollegrondsoogst worden de snackwortelen op de akker met stro afgedekt, zodat ze tot in april vers aangeboden kunnen worden. In de overige weken worden er importproducten van onze telers in het Middellandse Zeegebied aangeboden, waardoor we twaalf maanden per jaar snackwortelen aan kunnen bieden.“ 


Wortelen direct van de akker worden indien mogelijk op dezelfde dag gepoetst.

Verpakking: een spannend onderwerp binnen de wortelbranche
De snackwortelen worden aangeboden in zakken van 200 gram. In tegenstelling tot de conventionele wortelen kunnen de snackwortelen niet los in het schap aan worden geboden, legt Tobias uit. Los zouden ze te snel uitdrogen, de houdbaarheid zou er onder lijden. Bij de conventionele producten doet men steeds meer afstand van schaaltjes en stapt over op zakken, ziet hij. "Alle bekende ketens werken er met hoge druk aan om het thema verpakkingsreductie in werkelijkheid om te zetten. Het is momenteel voor ons leveranciers ook moeilijk om groots in verpakkingstechniek te investeren, aangezien we niet weten in welke richting de markt op de korte termijn zal tenderen."   




De wortelen worden op dezelfde plaats gewassen en gesorteerd. Daarna gaan ze naar de verpakkingsinstallatie. 

De toekomst: nog steeds afzetpotentieel voor snackwortelen
Tobias ziet de toekomst voor zijn bedrijf - ondanks de uitdagingen binnen de huidige vershandel - in ieder geval positief tegemoet. "We zien ons nog steeds als innovatief bedrijf en betrouwbare partner van de Duitse levensmiddelenhandel. Daarbij zien we vooral bij de snackwortelen nog steeds interessante afzetmogelijkheden op de Duitse markt.


Een blik op de hal voor waterbehandeling, die in 2018 werd gebouwd.

Ga hier naar de volledige fotogalerij.

Voor meer informatie:
T. Brun GmbH & Co. KG Frischgemüse
Tobias Brun
Marbecker Str. 101
46325 Borken
Telefoon: 02865 / 60 960 - 0
Telefax: 02865 / 60 960 - 30
E-mail: info@tbrun.de 
www.tbrun.de  


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven