Zuid-Afrikaanse kruidenteler maakt nu ook pesto

Gelegen tussen de glooiingen van de Simonsberg in Stellenbosch en het naastgelegen natuurreservaat Haweqwa, is de altijd bezige agripreneur Basil Williams bij zijn gewassen aan het werk.

Wanneer je met de directeur en oprichter van Herbal View Hydroponics praat, lijkt het alsof je met een energieke 25-jarige praat, maar toch is de gepassioneerde kruidenteler dit jaar al 44 geworden.

Telen zit min of meer in Williams bloed. "Ik herinner me dat ik aardbeien aan het telen was met mijn oom, die ook teler was." Hij was toen 16 en hij noemt dit één van zijn meest memorabele herinneringen als kind.

Na toelating trad Williams toe tot het Agricultural Research Centre (ARC) in Stellenbosch, waar hij met fynbos werkte, de Mediterraanse plantensoort met harde bladeren die alleen te vinden is in het uiterste zuiden van Afrika.

In 1998, toen hij nog steeds bij het ARC werkte, bouwde hij een kleine kwekerij in de achtertuin van zijn ouders in Kylemore, Westkaap. “Ik werkte dag en nacht om de kwekerij op te zetten," vertelt hij gepassioneerd.

Na drie dagen stond het geraamte en kon hij beginnen met het telen van kruiden en groenten onder een schaduwdoek. De groenten en kruiden verkocht hij aan mensen in zijn gemeenschap en hij benaderde zelfs een aantal lokale restaurants.

In 2002 sloot Williams zich met enkele van zijn collega's aan bij een internationale niet-gouvernementele organisatie, genaamd Agribusiness in Sustainable Natural Plant Products (ASNAPP). “Daar hielden we toezicht op de Zuid-Afrikaanse tak en assisteerden we lokale telers en ondernemingen op het platteland bij het verbeteren van de regionale economische groei."

Met wat aanmoediging van zijn vrienden en familie begon Williams grootser te denken. In 2007klopte hij aan bij het ministerie van Landbouw, Visserijen en Bosbouw in de West-Kaap voor financiering. Deze financiering werd toegekend en Herbal View Hydroponics werd uitgebreid naar een andere locatie dichtbij Pniel, een paar kilometer van Kylemore.

“We produceerden kruiden en zaailingen op aanvraag van telers en kwekerijen, en een gedeelte van de verse producten verkochten we direct aan consumenten," vertelt Williams. Zijn oudere zus Caroline voegde zich ook bij het bedrijf en hield toezicht op de teelt, terwijl Basil zich richtte op mogelijkheden om hun bedrijf te laten groeien. "Ik vind het geweldig om met mijn broer te werken. We hebben altijd een goede relatie gehad, dus dat we nu samen in het bedrijf werken geeft ons veel plezier," zegt ze.

Samen waren ze behoorlijk tevreden over wat ze bereikt hadden in de sector, maar toen gebeurde het ondenkbare. Een zware wind beschadigde het geraamte van hun kassen. Het plastic waaide van de tunnels en de stalen constructies waren niet meer te repareren. "We hadden geen rekening gehouden met de harde winden in Pniel," legt Caroline uit.

De tragedie was een grote tegenslag voor Herbal View, maar Williams' passie voor telen liet hem niet om zijn levenslange droom de rug toe te keren. In plaats hiervan kreeg hij nog meer motivatie door de tegenslag.

Nogmaals proberen
Nadat hij een stuk land had gevonden, benaderde hij de DAFF nogmaals voor financiering. "We dachten dat hij het zou opgeven, maar hij bleek vastbeslotener dan ooit om van het bedrijf een succes te maken," legt Basils moeder uit.

Zijn vasthoudendheid werd niet alleen beloond, hij kreeg zelfs nog meer dan hij had verwacht.

“Met de gulle donatie van DAFF kon ik mijn bedrijf naar een hoger niveau tillen. Ik huurde een stuk land bij Donkerhoek, zette daar twee tunnels op, kocht een voertuig voor het transport en de rest is geschiedenis."

Naast de basilicum, koriander, spinazie, peterselie en andere kruiden die Herbal View Hydroponics teelt, zijn ze onlangs ook begonnen met het maken van pesto, waarin ze hun eigen kruiden en specerijen verwerken.

Ook zijn ze onlangs gestart met het produceren van gedroogde kruiden en hebben ze een assortiment van kruiden- en specerijenmolens. Bovendien zijn ze begonnen met het maken van sauzen. "Het is niet gemakkelijk om vandaag de dag groententeler te zijn. De markt is enorm competitief en als teler moet je innovatief zijn om ervoor te zorgen dat je bedrijf winstgevend blijft."

Bron: foodformzansi.co.za

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven