Poolse komkommerteelt wordt minder winstgevend

Consumenten in Polen kopen steeds minder vaak komkommers, vooral vanwege de groei van tomaten. De komkommerteelt wordt minder rendabel vanwege de stabiliteit op lange termijn in de grootte van teeltgebieden en de groeiende kracht van de teelt en verwerking van komkommers in India.

Te veel oude kassen
Het komkommerareaal in Polen is relatief stabiel: het groeit of krimpt een beetje van jaar tot jaar. Vorig jaar groeide het volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van 13.900 tot 14.600 hectare. De laatste piek was in 2014 toen het areaal 15.300 hectare bedroeg. Maar een groter areaal correleert niet altijd met de opbrengst - het weer is de beslissende factor. Vorig jaar werd meer dan 245.000 ton komkommer geoogst. De teelt in kassen en onder tunnels levert een grotere opbrengst op, maar neemt minder oppervlakte in. In 2018 werd 293 ton geoogst op meer dan 1.100 hectare.

"De teelt van vollegrondskomkommers daalt op de lange termijn en wordt vervangen door de teelt in kassen en tunnels. Een groot deel van de oogst wordt gecontracteerd voor verwerking, dus er zijn geen drastische prijsreducties of -stijgingen, zoals krenten-, frambozen- of appeltelers dat hebben ervaren", zei Mariusz Dziwulski, een expert van de PKO BP bank.

Maar kaskomkommers zijn ook niet erg winstgevend. "We hadden komkommers in kassen bij een glastuinder in Siechnice, maar we hebben ze vervangen door tomaten. Ze hadden extra apparatuur nodig, maar je kunt meer verdienen met tomaten." De teelt is veeleisender, maar de vraag is groter. "Er zijn veel oude komkommerkassen op de markt die al lang afgeschreven zijn. Daarvoor wordt zelden in nieuwe oplossingen geïnvesteerd en in plaats daarvan worden de prijzen verlaagd. Voor de moderne teelt zijn tomaten dus een betere optie", zei Rafał Zarzecki, vicepresident van Citronex Group.

Vraag naar komkommers: stabiel, maar niet geweldig
De consumptie van komkommers in Polen, vooral de verwerkte, is niet spectaculair. Het schommelt rond de 6 kg per persoon per jaar - meldt het Instituut voor Landbouweconomie en Voedseleconomie (IERiGŻ).

"Komkommer verliest vanwege het grotere aanbod terrein op andere groenten en omdat de groente geassocieerd wordt met vervlogen tijden toen er nauwelijks andere keuze was", aldus Bożena Nosecka van IERiGŻ.

Er zijn echter nog steeds de conserven, d.w.z. ingemaakte of zure komkommers. In deze markt zouden Poolse telers meer succes kunnen hebben met de export (op het gebied van verse komkommers is Polen een netto-importeur).

Helaas is dit alleen maar theoretisch, hoewel zure komkommers een regionale delicatesse zijn, in het meer universele segment van ingemaakte komkommers wordt India zelfs in Polen belangrijker.

"Ze zijn de grootste producent en hun export naar Polen groeit gestaag: een deel van de komkommers verlaat het land nadat ze zijn verpakt", zegt de IERiGŻ-expert.

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat de import van ingemaakte augurken uit India is gestegen van 990.000 euro tot 134 ton in 2013, tot bijna 3,3 miljoen euro en 419 ton in 2018.

Gigantische in productie, kleine exporteur
Polen is na Spanje de grootste komkommerproducent in de Europese Unie, volgens het National Center for Agricultural Support (KOWR), en de elfde ter wereld. Op het gebied van groententeelt in het land zijn komkommers de grootste op kool, tomaten, wortelen en uien na. KOWR-analisten benadrukken dat komkommers voornamelijk in Polen worden gebruikt in de voedingssector en voor directe consumptie, wat betekent dat hun verkoop in het buitenland relatief klein is (tussen 9000-16.000 ton per jaar), of 2-3 procent van wat ze produceren.

Bron: www.pb.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven