Agrobot introduceert zijn slimme oogstmachines in de VS

Spaanse robots oogsten aardbeien in Californië

Het in Huelva (Spanje) gevestigde bedrijf Agrobot heeft naam gemaakt op het gebied van landbouwrobots en is daarmee doorgedrongen tot in Californië (VS), waar zich de grootste aardbeimultinationals ter wereld bevinden. "We werken samen met bedrijven die een omzet van twee mld dollar (€1,8 mld) per jaar draaien. Deze bedrijven bezitten grote stukken land die zonder problemen toegang bieden voor elke soort machine", vertelt Juan Bravo, CEO van Agrobot. "Bovendien is hier echt sprake van een arbeidstekort. Het is erg moeilijk om in Californië arbeiders te vinden voor het oogsten van de aardbeien. En nu de immigratie wordt beperkt is het zelfs nog moeilijker".

Agrobot heeft de AgrobotSW 6010 aardbei-oogstmachine hier naartoe gebracht. Dankzij kunstmatige intelligentie is deze machine in staat om alleen het rijpe fruit te plukken. De machine heeft 30 robotarmen met daarop een camera die de rijpheid van het fruit vaststelt. Deze camera verzamelt tussen de 10 en 30 beelden per seconden. Op deze manier wordt door middel van een morfologische- en kleuranalyse bepaald of de aardbei voldoet aan de vastgestelde parameters op het gebied van grootte, dikte en kleur.

"De kunstmatige intelligentie bepaalt wat er geoogst moet worden, terwijl de robot de fruitsteel in slechts vier seconden tijd afsnijdt en op een transportband plaatst. De aardbeien worden later door mensen gesorteerd en in dozen verzameld, voor de afzet", vertelt Juan Bravo.

De robot is met name van nut in het oogsten van een product dat precisie en maatwerk vereist. "De aardbei is een kwetsbare fruitsoort, die gemakkelijk beschadigd kan worden als hij niet voorzichtig geoogst wordt", stelt Bravo. In tegenstelling tot appels en bananen rijpen aardbeien "niet door, daarom kunnen ze alleen geoogst worden op het moment dat ze volledig gerijpt zijn. Dat is ook het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn". Met dit robotsysteem kan er in drie dagen tijd 100 hectare aan aardbeien geoogst worden.

Innovatie in eenvoud
Het succes van Agrobot is gelegen in de eenvoud. "De machine bevat geen hightech, maar wordt gemaakt van stevig materiaal dat gemakkelijk vervangen kan worden". Doordat de robotarmen onafhankelijk zijn van elkaar, kan de machine in het geval van een gedeeltelijk defect blijven functioneren. "Het voordeel van dit model is dat het functioneel en eenvoudig is en daardoor relatief goedkoop" verzekert Bravo.

Uitstekende ontvangst in de VS
Het Spaanse Agrobot kwam in Californië terecht na het winnen van de Open Mind Award, uitgereikt door de regionale regering van Andalusië. De prijs was een reis naar Silicon Valley. De eerste vollegrondstesten werden gedaan in Watsonville, een plaats die goed is voor 40% van de Californische aardbeienoogst.

Terwijl Agrobot hier nog steeds in een experimentele fase opereert, is de ontvangst van de machines zeer positief verlopen. Het Amerikaanse tijdschrift 'Wired' erkende Agrobot als het bedrijf met het meest geavanceerde aardbeienoogstproject ter wereld, dat Amerikaanse, Japanse en Australische initiatieven overtreft.

Bron: innovadores.larazon.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven