Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
30% meer in 2 jaar tijd

Zuid-Afrika levert steeds meer mandarijnen

Het citrusseizoen is een aanvankelijke langzame start aan het inhalen. Omdat sommige zuidelijke regio's eerder zijn dan de noordelijke regio's, zou er een botsing kunnen ontstaan met de timing van late mandarijnen.

In het verre en centrale noorden van het land is de oogst van late mandarijnen zoals Orris, Leanris, Nadorcotts en Tangos begonnen, maar lager in de West- en Oost-Kaap duurt het nog een paar weken.

In de Sundays River Valley (Oostkaap) is het clementineseizoen recentelijk geëindigd, terwijl Nova's (waarvan de oorspronkelijke schatting van 750.000 dozen is verhoogd met 50.000 dozen van 15 kg) waarschijnlijk later klaar zal zijn dan in andere jaren.

Er zijn meldingen geweest van verschrompeling bij Nova's en kleine maten bij sommige clementines en Nova's in sommige gebieden zoals de Boland. Een groot aantal Nova's is dit seizoen tot nu toe naar Rusland en het Midden-Oosten verzonden en de markt is naar verluidt stabieler dan vorig jaar.

In Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn late mandarijnen op het noordelijk halfrond langer op markten gebleven, wat de prijzen van onder druk heeft gezet.

Een winderig seizoen
In de Gamtoos-vallei in de Oostkaap, waar het weer een beetje warmer is dan wat ideaal is voor kleuring, vertelt Martina Odendaal, voorzitter van de Citrus Growers' Association, aan FreshPlaza over het lopende seizoen.

Dit seizoen werd gekenmerkt door veel wind in de regio die de neiging heeft sporen achter te laten op het fruit, waardoor het minder goed exporteerbaar is. De wind beïnvloedt ook de logistiek doordat de scheepvaart wordt vertraagd;  schepen zijn immers afhankelijk van de wind en kranen kunnen er soms niet door worden gebruikt.

In de Oostkaap en de Olifantsrivier in de Westkaap hebben plantages te maken met aanhoudende wind die vorig jaar bloemverlies veroorzaakte bij Satsuma's en sindsdien zorgde voor een toename van sporen van wind, wat pack-outs aantast.

Odendaal zegt echter dat het, nu men te maken heeft met lage pack-outs, belangrijk is voor de sector om zelfdiscipline uit te oefenen en een overaanbod van fruit van minderwaardige kwaliteit op de markt te voorkomen. "Zuid-Afrikaans fruit heeft een kwalitatief goed imago op de overzeese markt en dat mag niet in gevaar worden gebracht."

Soms is het volgens haar nodig om fruit met een smaakverschil, specifieke grootte en kleur op opkomende markten te brengen om de markt te ontwikkelen en impact te hebben op de prijs. Dit geldt voor opkomende markten waar ze een grotere kans ziet voor Zuid-Afrikaanse telers.

Satsuma kwaliteitsproblemen
De Satsuma's waren dit jaar een beetje onvoorspelbaar - geen verrassing voor deze zeer vroege en uitdagende cultivar, zegt ze. "Misschien is het een goede zaak dat ze aan het begin van het seizoen komen wanneer iedereen nog energie heeft!"

"We waren erg optimistisch over het Satsuma-seizoen. Het fruit leek goed met hoge opbrengsten, grotere maten en een goede kwaliteit, maar dat kon niet gezegd worden over de schil."

"Het teeltseizoen was warmer en ik heb de neiging om te denken dat het effect van klimaatverandering merkbaar begint te worden. Dus er kwam enig bederf op de markt, maar tegelijkertijd waren er ook zeer goede aankomsten voor sommige telers.”

Hoewel er een gevoel is dat dit ras voor telers op het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond onder toenemende druk komt te staan ​​door het exportaanbod van late mandarijnensoorten uit het buitenseizoen, "zijn er altijd telers die zich zo positioneren dat ze succesvol kunnen zijn", zegt ze.

Mandarijnen
De teelt van mandarijnen is in de afgelopen drie jaar met 24% gestegen. In een gebied als de Boland is er recentelijk meer dan 1.300 ha mandarijnen aangeplant (een toename van 40%), en in de Sundays River Valley, Nelspruit (Mpumalanga) en Senwes (Mpumalanga / Limpopo) meer dan 900 ha.

De meest recente raming voor mandarijnen is 18,3 miljoen dozen van 15 kg, twee miljoen meer dan vorig jaar en bijna 5 miljoen dozen meer dan het jaar ervoor.

Ongeveer de helft van de mandarijnenplantages in Zuid-Afrika zijn nog niet vruchtdragend - de grote volumes moeten nog komen. Twee derde van de 9.000 ha late zijn ook nog niet vruchtdragend.

Odendaal merkt op dat het met de grote hoeveelheden mandarijnen op komst noodzakelijk is dat een bedrijf zich in de markt blijft onderscheiden door de goede reputatie te beschermen en ijverig te zijn in het stimuleren van de vraag.

Overbelaste infrastructuur
De weg- en haveninfrastructuur in Zuid-Afrika wordt belast door de groeiende volumes. "Steeds vaker ervaart men het gebrek aan efficiëntie van de Zuid-Afrikaanse infrastructuur. Een paar jaar geleden was het nog prima, maar onlangs hebben we de impact van de congestie in Coega Harbour gevoeld vanwege een gebrek aan efficiënte strategie, wat de kosten van de fruitexport verhoogt", aldus Odendaal.

Voor meer informatie:
Martina Odendaal
Quacha Citrus
Tel: +27 42 283 0911
Email: martina@gamtoos.co.za
https://www.quacha.co.za/

Publicatiedatum: