Avocadoteelt biedt Tanzania goede perspectieven

Op de westflank van de Kilimanjaro leidt een zandweg naar een eens vooraanstaande Duitse koffieplantage. De berg staat bekend om z'n goede arabica koffiebonen, maar er is al heel lang geen koffie meer geteeld. In plaats daarvan hangen avocado's in de zon op de evenaar. 

Africado is een van de eerste Tanzaniaanse avocadobedrijven en de eerste die exporteert naar o.a. het VK, Nederland en Frankrijk. Voor honderden mensen heeft de koffieteelt plaats gemaakt voor avocado's als bron van inkomsten. 

De Britse teler James Parsons zag meer dan 10 jaar geleden de mogelijkheid om avocado's in deze regio te telen. In 2007 zette hij het voormalige Duitse koffiebedrijf om. Het bedrijf, bestaande uit 137 ha, was nogal vervallen: overwoekerd door struiken, de resterende koffiebomen waren ziek en het dak van het huis zat vol gaten. 

Parsons: "Het begin was moeilijk. De mensen hier dachten dat ik de lokale avocado's met grote pitten wilde telen." Na een poosje kwam de bevolking erachter dat de geteelde veelgevraagde avocadorassen banen en geld voor het gebied konden opleveren. Africado gebruikt ongeveer 65 liter water om een kilo avocado's te telen, wat veel minder is dat de mondiaal geraamde 283 liter/kg.

Met minder waterverbruik komt ook het verminderen van verspilling. Elk jaar is ongeveer 20% van de avocadoteelt ongeschikt voor export en deze wordt in Kenia gebruikt om tot olie bewerkt te worden die vaak voor de cosmetica bestemd is. De rest wordt ter plekke verpakt en zal het bord van consumenten 30 dagen na de pluk bereiken. 

Klik hier voor meer.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven