EFSA maakt prioriteiten komende decennium bekend

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft de prioriteiten voor onderzoek op het gebied van voedselveiligheid voor de komende vijf tot tien jaar geïdentificeerd. Het agentschap heeft de onderzoeksprioriteiten hierbij verdeeld in drie gebieden: Veilige voedselsystemen, Innovaties in risicobeoordelingen en Holistische risicobeoordelingen. In totaal zijn er 10 gebieden geïdentificeerd tijdens het overleg. 

Het eerste onderdeel gaat in op de invloed die innovaties binnen de voedselproductie en vergelijkbare systemen hebben op de voedselveiligheid. Dit omvat bijvoorbeeld een snellere opsporing van voedselfraude door middel van een verbeterde surveillance, het leveren van hulpmiddelen om kwetsbare systemen binnen de voedselproductie te identificeren die ontvankelijk zijn voor meerdere plagen en pathogenen en een betere voorbereiding op dreigingen voor de voedselveiligheid.

Het tweede gebied onderzoekt welke invloed nieuwe kennis en hulpmiddelen kunnen hebben op de risicobeoordeling van de voedselveiligheid aangezien voor de huidige aanpak teveel middelen nodig zijn, wat problemen oproept betreffende reproduceerbaarheid en ethiek.

Het laatste gebied zal zich richten op het begrijpen van de maatschappelijke context waarin de wetenschap plaatsvindt. Hieronder vallen de voordelen van het gebruik van blockchain-technologie in de voedselketen, zoals het monitoren van de leveringsketen, de potentiële preventie van voedselfraude, de mogelijkheid om crowdsourcing te gebruiken, en het gebruik van realtime monitoring met behulp van analytische platforms om de effectiviteit van onderzoeken en prioriteiten te controleren. In januari van dit jaar werden deze prioriteiten uitgelegd in een workshop die gegeven werd door de directeur Algemeen Onderzoek en Innovatie. Eén maand later werden ze goedgekeurd door de wetenschappelijke commissie.

Bron: foodsafetynews.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven