Gijsbert van Leeuwen, Origin Fruit Direct:

"Retailers schakelen rechtstreeks over van Spaanse Nadorcott naar Zuid-Afrikaanse Clementines"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen is in volle gang. Hoewel van vele soorten een lagere oogst werd verwacht, vreest Gijsbert van Leeuwen van Origin Fruit Direct niet voor tekorten op de Europese markt. "De zomervakantie is toch niet de beste periode voor de citrusverkoop en daarnaast is ook de vraag van markten als China, de Verenigde Staten en Rusland niet al te wild. Als deze markten niet in beeld zijn, komt Europa toch snel om de hoek kijken."

"De aanvoer van Star Ruby-grapefruit kwam heel traag op gang. Inmiddels komen de volumes binnen. Prijzen lagen op een hoog niveau, maar gaan nu rap naar beneden, ook door het warme weer in Europa, wat niet bevorderlijk is voor de citrusconsumptie", vertelt Gijsbert. Ook de Zuid-Afrikaanse citroenen vinden nog maar matig aftrek. "We hebben vorige week een rondje langs de Duitse supermarkten gedaan en nagenoeg alle ketens bieden nog Spaanse Verna-citroenen aan. Het aanbod Argentijnse citroenen is door de regen wel een stuk lager, omdat veel van die citroenen niet exportgeschikt zijn, maar Zuid-Afrika verwacht meer Eureka's te sturen en Spanje is nog volop bezig met de Verna. “

"Het Clementine-seizoen is volop aan de gang. De verwachtingen waren vooraf dat er 10% meer Clementines deze kant op zouden komen en dat zien we ook terug in de statistieken. Maar het aanbod loopt goed weg en van een overaanbod is geen sprake. Prijzen liggen op een stabiel niveau tussen de 12,50 en 14,50 euro", vertelt de importeur. Een trend is volgens hem dat er steeds meer een verschuiving is naar de latere variëteiten. "Je zag dit jaar veel retailers vanuit het Spaanse Nadorcott-seizoen rechtstreeks overschakelen naar de Clementines. Voor variëteiten als Satsuma's is steeds minder markt. Dat zie je overigens ook met de eerste Spaanse Satsuma's. Klanten willen betere mandarijnen en hebben dan met overzeese Nadorcott, Tango of Orri goede alternatieven. Wij verwachten de eerste Nadorcott volgende week en die vooruitzichten zien er goed uit."

Last but least wordt het aanbod vroege Navels met het jaar kleiner. "Elk jaar zijn er minder Navels beschikbaar in het eerste deel van het seizoen. Dit jaar ligt het volume Klasse II als gevolg van de windschade hoog. Net als bij de Satsuma's zien we dat de markt voor de vroege Navels beperkt is. In die periode zijn er Valencia's uit Egypte, Marokko en Spanje op de markt, waar je prijstechnisch nauwelijks tegen kunt concurreren. Inmiddels zijn sommige gebieden in Zuid-Afrika gestart met de midden- en latere Navels. Dit zijn de betere variëteiten, hoewel het in Europa moeilijk is om daar een extraatje voor te krijgen. Ook is men gestart met de Zuid-Afrikaanse Valencia’s en de verwachting is dat het volume iets lager uitkomt in vergelijking met vorig jaar ", vertelt Gijsbert. Uitdagingen vormen momenteel wel de problemen in de Zuid-Afrikaanse havens, onder meer in Port Elizabeth en Durban, maar ook in Kaapstad waar door de wind de nodige vertraging is opgelopen.

Voor meer informatie:
Gijsbert van Leeuwen  
Origin Fruit Direct
+31(0)88 244 93 20 
+31(0)6 300 053 49 
gijsbert@originfruitdirect.nl      
www.originfruitdirect.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven