Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog

Is vers fruit altijd beter dan diepgevroren fruit?

Vers fruit is heerlijk en gezond, maar hoe zit het eigenlijk met diepgevroren fruit? Als we de Amerikaanse plantenfysioloog Gene Lester mogen geloven, zit er in diepgevroren fruit net zo veel vitamines als in vers fruit. Ook al gaat er misschien niets boven de smaak van vers fruit, het is toch goed om te weten dat er niets mis is met diepvriesfruit en groenten.

Vers ingevroren
Volgens de plantenfysioloog wordt het fruit en de groenten die voor het invriezen bestemd zijn, geplukt op het moment dat het fruit en groenten rijp en volgroeid zijn. Het wordt daarna direct ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. Juist door deze stikstofatmosfeer blijven de voedingsstoffen behouden, terwijl die normaal gesproken worden afgebroken door zuurstof. Onderzoeken toonden aan dat diepgevroren fruit ongeveer gelijke voedingswaarden heeft als vers fruit. Sommige fruitsoorten, zoals aardbeien bleken zelfs nog meer voedingsstoffen te bevatten.



Kies voor gezond
Hoe kan dat, vraag je jezelf misschien af. De reden is heel simpel. Diepgevroren fruit wordt vers ingevroren, nog voordat het naar de winkel en de consument gaat. Hierdoor wordt het afbrekingsproces van de voedingswaarden gestopt. Dit proces heeft positieve gevolgen voor de mineralen en vitamines in het fruit. Diepgevroren groenten en fruit zijn dus helemaal niet zo slecht, mits je natuurlijk wel kiest voor de gezonde variant. De gezonde groente heeft namelijk geen toegevoegd zout en bij het diepgevroren fruit is het beter als er geen suikers aan zijn toegevoegd.

IJs van vers fruit
Een andere optie is natuurlijk zelf gelijk ijsjes van het verse fruit maken, zo heb je langer plezier van de voedingswaarden van het fruit. IJsjes zijn altijd lekker op een zomerse dag en met een verantwoord ijsje kun je wat vaker smullen van deze verkoelende lekkernij. Er zijn genoeg recepten te vinden om van verschillende fruitsoorten heerlijke ijsjes te maken. Neem bijvoorbeeld gewoon twee handjes aardbeien en een banaan en gooi dit in de blender met een scheutje water, net zolang tot het een gladde massa is. Giet de massa in ijsvormpjes met een stokje erin en laat ze 8 uur uitharden in de vriezer. Je kunt met fruit eindeloos combineren of de fruitsoorten gescheiden van elkaar blenden om een mooie scheiding tussen de kleuren te bewerkstelligen.

Jong geleerd is oud gedaan
Gezonde voeding kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het aan je kinderen mee te geven, kun je het best voor een speelse manier kiezen. Denk aan een museum zoals het Micropia dat onderdeel is van de dierentuin Artis. Hier laat men zien hoe microscopische onderzoeken onze gezondheid kunnen beïnvloeden. In dit wetenschapsmuseum kan het publiek kennis maken met microscopisch kleine organismen. Ook al klinken ze ons af en toe vies in de oren, deze microscopische organismen hebben vaak wel degelijk nut. Ook al zijn ze voor het blote oog onzichtbaar, bacteriën, algen, schimmels en virussen zijn er niet voor niets en dat kun je zien in Micropia. Sterker nog, zonder micro-organismen zou er geen leven op deze aardbol mogelijk zijn. Natuurlijk zijn we niet altijd met alle organismen even blij, het is niet voor niets dat we sommige fruitsoorten op fruitgolf kartons verpakken. Het fruit is nu eenmaal langer houdbaar omdat het golfkarton de microbiologische besmetting vertraagt. Overal waar voedsel is, is ook leven. Microben vinden namelijk alles lekker, zelfs metalen, zuren of aardolie is niet veilig voor ze. Daarbij zijn er ontelbare soorten micro-organismen en iedere dag worden er weer nieuwe exemplaren ontdekt. Het is dan ook reuze interessant om hier meer over te weten te komen.

Makkelijk en toch gezond
Maar laten we vooral niet vergeten waar het om ging, namelijk diepgevroren fruit en groenten. Hoe heerlijk het ook is om in die verse appel te bijten of die sappige sinaasappel te persen. Soms kan het dus helemaal geen kwaad als je eens voor iets makkelijks kiest, zoals diepvriesgroente en -fruit.

Publicatiedatum: