Tot aan de herfst moet er een nieuwe bedrijfshal ontstaan

"Ons onderscheidende kenmerk is de handel overdag"

Na een grote brand in het oude bedrijfsgebouw verhuisde het Duitse Tenhaef Obst- und Gemüsemarkt vier jaar geleden naar de nieuwe vestiging in Xanten-Birten. Nu staat de ambitieuze eigenaar Joachim Tenhaef op het punt om zijn actuele capaciteit aanzienlijk uit te breiden. Over circa drie maanden moet een gloednieuwe hal (circa 1.000 m2) op hetzelfde grondstuk opgericht zijn. Daarna zal het totale bedrijfsoppervlak circa 2500 m2 bedragen. Na de verwezenlijking van deze nieuwe mijlpaal is het bedrijf "klaar voor de volgende generatie“, bevestigt Joachim in een gesprek met Freshplaza.


Een blik op het actuele bedrijfsterrein van Tenhaef Obst- und Gemüsegroßmarkt

Momenteel bepalen allerlei soorten bessen de dagelijkse handel bij de groothandel. Aardbeien, bramen en frambozen, maar ook exclusievere soorten - deels uit de regio - arriveren dagelijks in het magazijn, vertelt Joachim. Daarnaast is er continue vraag naar appelen binnen de brede klantenkring van het bedrijf. "We wachten nu op de eerste zomerappelen van de nieuwe oogst, die vermoedelijk vanaf begin augustus zal arriveren. Momenteel leveren we van de oude oogst de rassen Elstar, Braeburn en Rubinette. Het seizoensaanbod wordt gecomplementeerd met aanvullende importen van de rassen Braeburn en Gala Royal uit Nieuw-Zeeland.“


De trotse eigenaar Joachim Tenhaef toont de laatste lokale rabarber van het huidige seizoen. Een andere seizoensspecialiteit zijn lokale kersen, die vers van de boom ter plekke bij de teler in schaaltjes van 500 gram verpakt worden en direct naar Tenhaef getransporteerd worden. Ook deze dienstverlening wordt goed ontvangen, vertelt Joachim.

Handel overdag als onderscheidend kenmerk
Momenteel heeft de groothandel 24 medewerkers in dienst en wordt er een gemengde clientèle in een straal van 100 km bediend. "Ons bedrijf vertoont nog steeds een constante groei. Bij lokale weekmarkthandelaren zijn we reeds gevestigd, de gastronomie is daarentegen een sector waarbinnen we ons nog kunnen ontwikkelen“, zegt Joachim, die voor 70 procent producten uitlevert. De rest wordt door klanten afgehaald. Ondanks de nabijheid van meerdere groothandelsmarkten in het Rhein-Ruhrgebied is er geen sprak van harde concurrentie: "Ons onderscheidende kenmerk is de handel overdag. Dat wil zeggen, onze verse producten worden tot 14.00 uur aangeleverd en staan direct voor de klanten bereid. Aan de ene kant zijn onze producten in het eindeffect ongeveer tien uur eerder bij de klanten dan via de groothandelsmarkt, aan de andere kant hebben moderne groothandelsklanten ook geen zin meer om 's nachts producten in te kopen.“


Een blik op de actuele nieuwbouw: over circa drie maanden moet de nieuwe bedrijfshal klaar zijn.


Een blik op het huidige productieoppervlak. Na de nieuwbouw stijgt de capaciteit van circa 1.500 m2 naar 2.500 m2.

Toegenomen vraag naar versgesneden producten
De handel overdag biedt nog een derde, niet irrelevant voordeel, benadrukt Joachim. "We hebben in tegenstelling tot degenen die met nachtploegen werken nauwelijks problemen om passende arbeidskrachten te vinden.“ Ondanks het huidige succes houdt de toekomst Joachim constant bezig want stilstand is desastreus binnen de moderne vershandel, weet de ervaren vakman. "We hebben een toegenomen vraag naar gesneden sla en versgesneden producten vastgesteld, vooral in de gastronomie. In het kader daarvan zou ik me voor kunnen stellen dat we op den duur ook een eigen productiehal zullen openen“, zegt hij afsluitend.


Een blik op het koelhuis van de firma


Een leveringsvoertuig van de firma: circa 70% van de productomslag wordt uitgeleverd.


Voor meer informatie:
Tenhaef Obst- und Gemüsehandel GmbH
GF: Joachim Tenhaef
Birtener Ring 1
46509 Xanten-Birten
Telefoon 02801 988 20 09
Telefax 02803 84 76
bestellung@tenhaef-xanten.de 
www.tenhaef-xanten.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven